onsdag 17. desember 2014

Narkotikakrig i Mexico



Våpnene er som brukes i Mexico er i stor grad kjøpt i U.S.A langs den meksikanske grensen. Kundene til narkotikaen er i U.S.A , der hvor det mest populære narkotikaproduktet er cannabis. Altså, hvis man hadde klippet bort hele den amerikanske nasjonen vekk fra verdenskartet, så kan man anta at situasjonen rundt organisert kriminalitet i Mexico hadde vært en annen.

Brutaliteten i Mexico er ekstrem. At noen blir drept, er ut til å være et normalisert aspekt av hverdagen. Jeg har likevel ikke kommet over noen index der hvor Mexico er verst. Per 2014 så er Mexico på 105 plass når det gjelder den såkalte "svak stat indeks" (fragile states index 2014). Når det gjelder listen for drap fra 2012 er Mexico på 22 plass (wikipedia link). Mange nasjoner sliter altså mer enn Mexico.

For meg virker det som stadig flere mexicanere er bekymret for om egne styresmakter kan løse problemet. Det virker for meg som om de forventer at det internasjonale samfunn skal gjøre noe. Det er forresten ikke 100% utenkelig at det internasjonale samfunn kunne hjelpe, dersom det ble bedt om å hjelpe. Likevel tror jeg det er en grense for hvor mange ting det internasjonale samfunn har ressurser til å løse samtidig.

Mexico er altså langt fra den eneste nasjonen som sliter. Hvis det oppstår et prioriteringsproblem med tanke på hvor mye ressurser som kan settes av til å løse problemer, er det kanskje de svakeste statene som trenger mest oppmerksomhet, for å unngå kaos. Per dags dato er det Sør Sudan, Somalia, Den Sentralafrikanske Republikk, Kongo og Sudan som er de svakeste statene.

Nasjonene som må finne ut av narkotikakrigen, blir dermed U.S.A, Mexico. Nå som det tilsynelatende finnes mer enn nok våpen i Mexico, er det kanskje litt for sent å forby salg av skytevåpen i U.S.A. Jeg vil tippe at en cannabisforbruker i U.S.A kun gjør den vurdering til hvilken grad cannabis er skadelig for en selv, der en nedvurderer den skade cannabis gjør på egen helse. Cannabisforbrukeren gjør kanskje ingen vurderinger til hvilken grad det støtter opp om organisert kriminalitet i Mexico.

Når cannabis først nevnes, vil jeg si at det slettes ikke er nyttig av ulike kjendisfigurer å forsøke å ufarlig-gjøre cannabis.  Kanskje forsøke å gjøre såkalt det "de jure penalty that is de facto not enforced". Ulike figurer i for eksempel musikk-industrien , uten at jeg kommer på noe direkte eksempel i farten, er folk som for eksempel forsøker i si at cannabis er greit, cannabis er gøy.

Jeg utfordrer en rapper til å lage en lyrikk som sier at cannabis langt fra er greit, og at ved å kjøpe det, støtter man opp rundt organisert kriminalitet i Mexico.

5 kommentarer:

  1. Det er noe mexico må selv ordne.

    SvarSlett
    Svar
    1. U.S.A burde kanskje prioritere å løse situasjonen i Mexico fremfor å løse situasjonen i Irak og Syria. F eks jo mer kaos det er i Mexico, jo mer kan man forvente ulovlige innvandrere til USA fra nettopp Mexico.

      Slett
  2. Nær sagt sjanseløst å gå til krig mot narkokulturen i Mexico. Usa bør først og fremst ta tak i sin egen håpløse våpen, skole og helsepolitikk. Massiv privatisering samt våpen til alle fungerer ikke

    SvarSlett
  3. Hva skjedde? Ble du påvirket av demonstranten som kuppet nobel-utdelingen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har vært oppmerksom på situasjonen i Mexico en stund, lenge før demonstranten kuppet nobel-utdelingen. En del norske sivile har uttalt seg med bekymring rundt situasjonen.

      Slett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...