fredag 2. august 2019

Uke 31: Hunden Varga sin favorittaktivitet



Hva slags aktivitet liker Varga mest?


Svaret: Å ta imot eller hente en pinne som noen har kastet.


Hvis hun kunne snakke med ord, ville hun sagt: "Kan du være så snill å kaste pinnen en gang til?"


Varga har diabetes og får insulin etter sine måltider. Hun har også fått litt dårlig syn løpet av årene. Det er mulig at det svekkede synet kom som konsekvens av at vi i husstanden ikke med engang forsto at hun hadde diabetes. Symptomet vi burde ha oppdaget tidligere var at hun drakk unormalt mye vann.

Siden det er ei tispe, var kastrering en del av behandlingen. Da hun fikk insulin, ble synet mye bedre. Med tiden har vi også lært å skjønne om hun får for mye eller for lite insulin. Hvis vi blir usikre angående blodsukkerverdiene til hunden, bruker vi ACCU-CHEK FastClix for å få frem en bloddråpe. Det er barbert vekk hår fra hennes albuer, som er den delen av kroppen det virker å være enklest å hente en bloddråpe.

Vi bruker ACCU-CHEK Guide for å så måle blodsukkerverdiene. Jeg har testet dette utstyret på meg selv, for å få en idee om hva blodsukkernivået kan være på, når jeg føler meg spesielt sulten. Da jeg målte meg, hadde jeg litt under 5 mmol/L blodsukker i kroppen (ifølge dette apparatet). Det er er antageligvis ganske likt med sultfølelsen til hunder.

For å skjønne hundens forsøk å fortelle at hun har for lavt blodsukker, må man ha gode evner til å tolke hunden. Varga har også blitt flinkere til gi uttrykk for sine meninger. Hvis hun er veldig sta på at hun vil ha oppmerksomhet, før hun omsider går og legger seg ned ved siden av sin matskål, så tolker jeg det som om at hun er sulten.

Nylig hendte det at hun ikke ville spise maten sin. Hun skal kun få insulin etter måltidene sine. Det viste seg at det var fôret som var årsaken. Vi skjønte dette ved å tilby det kjente fôret og det nye fôret samtidig. Det var tydelig at hunden var selektiv på hva hun ville ha. 

Hvor mye insulin skal hunden ha? Det må justeres i forhold til hvor mye mat hunden får, og hva målinger av blodsukkerverdier sier. Vi vurderer det slik at hundens blodsukkerverdier bør ligge mellom 5 mmol/L som minimum i løpet av dagen, og 15 mmol/L som maksimum. Per dags dato, får hun to flate øse-skjeer med hundefôr, og etter hun har spist: 9 enheter fra en Insultard FlexPen. Måltider gis en gang om morgenen og en gang om kvelden.

Vi har flere erfaringer med håndtering av hundens diabetes, men de hovedsaklige erfaringene er nevnt. Jeg er overbevist over at Varga lever et ganske godt liv, selv om hun har diabetes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...