tirsdag 9. november 2010

Job i bibelen, geirknappen og Babels tårn

For noen dager siden lagde jeg spørsmål angående Job i bibelen.

"Fantes det en moral i den fortellingen, eller var det bare Gud som kjedet seg, og ville plage Job? Noen som vet?"


Jeg har undersøkt litt nettbibel, og funnet ut følgende:

" 3 Da sa Herren til ham: «La du merke til min tjener Job? Det fins ikke hans make på jorden. Han er en hederlig og rettskaffen mann, som frykter Gud og holder seg borte fra det som er ondt. Fremdeles er han like from. Uten grunn har du egget meg til å føre ham i ulykke.» 4 Men Satan svarte: «Hud for hud! En mann gir jo gjerne alt han eier for sitt liv. 5 Men rekk bare hånden ut og rør ved hans ben og kjøtt, så skal du sannelig se at han spotter deg like opp i ansiktet.» 6 Da sa Herren til Satan: «Han er i din makt. Spar bare livet hans!»"


Altså, for meg ser det ut som bibelgud var ganske lettlurt. Satan er vesenet som bare vil at folk skal plages, og så klarte han å lure Gud til å plage Job.


Et annet sted i mosebok står det om Babeltårn forvirring...

"4 «Kom,» sa de, «la oss bygge oss en by med et tårn som når opp til himmelen, og skape oss et navn så vi ikke blir spredt ut over hele jorden!»
  5 Da steg Herren ned for å se på byen og tårnet som menneskene bygde. 6 Herren sa: «Se, de er ett folk, og samme språk har de alle. Dette er det første de tar seg fore. Nå vil ingen ting være umulig for dem, hva de så finner på å gjøre. 7 La oss stige ned og forvirre deres språk, så den ene ikke skjønner hva den andre sier!»"

Altså bibelgud liker ikke at mennesket skal være så flink?  Kanskje bibelgud ikke hadde likt klokeboken? Hva tror blogleser?


3 kommentarer:

  1. profeten krill-man15. november 2010 kl. 22:55

    det kan virke som om det gamle testamentet er skrevet etter fri fantasi av noen som ikke var så smart. De prøvde å tenke " hmm.. hva kan være årsaken til at folk har forskjellig språk?" .... "hmmmm.. kan det være fordi Gud ville forvirre?" Med andre ord så har Gud skapt alt, også forvirringen. Kan ikke tenke meg at noen tar det gamle testamentet bokstavelig. Hvis man legger godvilje til kan man vel tolke det meste som man vil? Men jeg kan ikke tenke meg at noen tror at alle snakket det samme språket før Gud bestemte seg for å forvirre? Er det ikke mer sannsynlig at mennesker lærte seg å snakke mens de var spredt og at de derfor naturligvis ikke utviklet det samme språket? Det høres jo ikke ut som om beslutningen om å skape forvirring var basert på kjærlighet til menneskene, men en frykt for at de ble for kloke??? Og hva mener man med teksten "La oss stige ned og forvirre ". Hvor mange er de der oppe? Tok han med seg et par hellige ånder som backup når han skulle forvirre? Eller er det kanskje mer sannsynlig at han snakker om seg selv i flertall med seg selv?
    Og hva hvis man tolker Job historie etter beste evne? Budskapet er at man aldri skal slutte å tro? Hadde jo vært mulig å finne på en bedre historie som ikke satt Gud i et såpass dårlig lys. Som du sier så kan det jo virke som om det er ganske lett for satan å manipulere Gud. Men det blir kanskje litt vanskelig å finne på bedre historier når Gud "ser alt". Da blir man jo nesten nødt til å si at han gikk med på det, men at han egentlig ikke hadde gjort det hvis ikke satan hadde egget ham.

    SvarSlett
  2. Kanskje...
    Noen trekker konklusjonen at Gud finnes ikke ut ifra bibelens beskrivelser. Flere av antikkens grekere, tenkte ut at en Gud eksister ut ifra filosofiske tanker.

    SvarSlett
  3. Edit: svar på alle spørsmål:

    De prøvde å tenke " hmm.. hva kan være årsaken til at folk har forskjellig språk?" .... "hmmmm.. kan det være fordi Gud ville forvirre?"

    - tror det.

    Hvis man legger godvilje til kan man vel tolke det meste som man vil?

    -sannsynligvis. Med Jesus nestekjærlighet, så burde også de homofile aksepteres.

    Men jeg kan ikke tenke meg at noen tror at alle snakket det samme språket før Gud bestemte seg for å forvirre?

    - ikke jeg heller

    Er det ikke mer sannsynlig at mennesker lærte seg å snakke mens de var spredt og at de derfor naturligvis ikke utviklet det samme språket?

    - tror det

    Det høres jo ikke ut som om beslutningen om å skape forvirring var basert på kjærlighet til menneskene, men en frykt for at de ble for kloke???

    -eventuelt at mennesket vil skape problemer for seg selv. Vet ikke.

    Og hva mener man med teksten "La oss stige ned og forvirre ". Hvor mange er de der oppe?

    -vet ikke

    Tok han med seg et par hellige ånder som backup når han skulle forvirre?

    - sikkert en mulighet

    Eller er det kanskje mer sannsynlig at han snakker om seg selv i flertall med seg selv?

    - vet ikke

    Og hva hvis man tolker Job historie etter beste evne? Budskapet er at man aldri skal slutte å tro?

    -kan virke slik

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...