tirsdag 16. november 2010

Dagens tomme time - Tar systemet over verden?

Den tyske filosofen Jürgen Habermas mener at språket er en viktig betingelse for å komme til enighet. Språket bygger opp sementen mellom mennesker og holder samfunnet sammen.

De viktigste krefter i vårt moderne samfunnssystem er byråkrati, penger og kanskje mest av alt: makt. Det moderne mennesket er typisk et menneske som sitter hjemme i huset sitt og er opptatt av å bli underholdt. Det er som regel veldig åpent for hva markedet prøver å selge. Når og hvor er det dette mennesket tar seg tid til å være kritisk til det som foregår i samfunnet? Ved å se på debattprogram på tv, er man egentlig involvert da? Er den såkalte dialogen som foregår i disse debatt-program, fokusert på å underholde, fremfor å ha noe viktig å si? Noen sier noe, og så blir det kanskje applaus. Den andre som sier noe, blir gjerne avbrutt. Tematikken i debattene er ofte uviktige. Det hele er kanskje et sirkus.

Hvor skal det vanlige menneske komme til ordet? Gjennom Internet; blogger,videoer kanskje? Kanskje er det ingen som leser det, det vanlige mennesket skriver, men det bare blir glemt og nedgravd i det søppel som finnes. Det blir aldri sett, og det blir aldri diskutert.

Habermas mener at i en kort periode i menneskets verdenshistorie, fantes det en resonerende offentlighet: på kafeer før i tiden kunne man møtes for å kritisere samfunnet. I dagens samfunn, er kafeene for å diskutere trivielle ting. Kanskje:
-var handlingen til reality stjerne x rasjonell ?
-Nei det synes jeg ikke.

Hva burde man ta seg tid til å diskutere? Tar samfunnet over din livsverden? Ingen telt-tur uten en statlig påkrevd ekspert-psykolog, i tilfelle det blir tåke? Da er det umulig å fritt menneske, fordi statens makt dominerer ditt liv. Da må først gå til krig mot systemet, for å bli fri. Men mennesket er kanskje fornøyd med å fokusere på den trivielle underholdning?

...Ok, det var dagens tanker.

3 kommentarer:

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...