fredag 29. oktober 2010

Livet er urettferdig? Hvem har skylda?

Eksempel:

Organisme A lever et flott, lykkelig og harmonisk liv, og er til glede og nytte for alle sine tenkende-organisme omgivelser.

Organisme B lever et ulykkelig, strevsomt og tragisk liv fra start til slutt, uten å være til nytte eller glede for noen av sine tenkende-organisme omgivelser.


Lykke er (nesten uten unntak) kjernen av hva tenkende-organismer ønsker at livet skal være fylt med. I eksempelet var  A lykkeligere enn B, altså A fikk noe B ikke fikk, og man kan si at livet var urettferdig i forhold til lykke.


Hvem har skylda?

La oss forestille oss at en høne legger to egg. Det første egget (egg A) plasseres i en frittgåendehøne-farm, det andre egget (egg B) plasseres i et trangt bur, som er optimalisert for effektiv eggproduksjon. Begge egg er av høner som er genmanipulert slik at det legges flere egg om dagen, og i tillegg er begge kyllinger som klekkes, satt til å spise kjemisk fremstilt mat. En annen høne legger også ett egg (egg C). Det er av en høne som ikke er genmanipulert, og egget legges på en naturlig mais-åker som er inngjerdet og er uten rovdyr, og ellers også glemt av menneskeheten.

I det kyllinger av egg A, B og C hadde levd ut sine liv, møtes de i kylling-himmelen de diskuterer litt sammen og de kommer til enighet at kylling C levde det beste livet, og at A og B sitt liv var urettferdig. "Hvem har skylda?", spør kylling A. "En mektigere organismes behov for mat, har skylda", sier kylling B. Da sier kylling C: (hva tror bloggleser at kyllig C sier?)

5 kommentarer:

  1. Kylling er ikke i stand til å reflektere over moralske spørsmål og grunnlag.

    SvarSlett
  2. Bjørner og rever kan heller ikke snakke, selv om de gjør det i fabeldyr-fortellinger.

    SvarSlett
  3. KYLLING c sier: hvem plasserte egget som jeg lå i midt i åkeren?

    SvarSlett
  4. Kylling C sier: "At noen lever gode liv, mens andre lever dårlige liv avhenger kanskje mest av flaks eller uflaks. Det forblir en evig gåte, hvordan og hvorfor jeg havnet i åkeren, men man kan kanskje si at det var flaks at jeg havnet der... og synd for dere at dere ikke opplevde et tilsvarende liv."

    SvarSlett
  5. flott blogg, liker denne bloggen, men mye rat folk legger ut no offence

    du skulle hatt slik mal som her tilbudsvarer.blogspot.com
    slik at det er enklere å bruke chrome nettleser

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...