lørdag 15. april 2017

Er det for mye penger i fotball?


Det er mitt inntrykk at toppfotball handler mest om penger. 

De 6 lagene som hvert år har sjans til å vinne CL


Hvis jeg skulle lagd en kjappest mulig guide om hva fotballturneringen Champions league hander om ville jeg gjort det slik:



Over er et skjermbilde fra transfermarkt som jeg har tegnet litt på. (Her er link til hvordan siden ser ut uten at jeg har tegnet på det) Slik jeg ser det, så er det kun 6 lag som har sjans til å vinne turneringen hvert år: Rekkefølgen på klubbenes spillerstall-verdi, er nesten akkurat det samme som rekkefølgen på hvilket lags som har mest sjans til å vinne.

I toppen har vi Real Madrid som nr1 (764,80 mill. €) på og Barcelona som nr 2  (756,50 millioner €) .

Det er 4 engelske lag i top 10 på spillerstall-verdi, men alle engelske lag kan strykes fra å ha sjans til å vinne. Det er for mange spillere i de engelske lagene som er mest opptatt av hvor høy lønn de kan få, og det er for få spillere på disse lagene som er helt oppe i verdenstoppen i ferdigheter.


Atlético Madrid (Spania) og Juventus (Italia) er også helt i toppen nå det gjelder sjanser for å vinne. Selv om disse er lengre nede på spillerstall-verdi tar de mye igjen på det taktiske: Atlético anses av mange som nr 1 i verden på forsvar og Juventus anses gjerne som nr 2.

Bayern vs Real

Det største spillerstalloppgjøret i turneringen skjedde onsdag denne uken. På forhånd av kampen hadde Bayern vært så uheldige å få skader på spillermateriell til en verdi på over 100 mill. €: Robert Lewandowski (80 mill €) og Hummels (38 mill €).  Real hadde også skade på spillermateriell. En spiller som Pepe er på banen verd mye mer 5 mill €, men siden han er 34 år gammel, så er han kanskje på vei ut av fotballen.



Bayern var også litt uheldig med hva som skjedde på banen i kampen (se kampreferat) . Selv om de dominerte første omgang, klarte Javi Martines å pådra seg to gule kort i løpet av kampen (det siste i 61 min). Managaer måtte komme opp med kjapp avgjørelse hvem som skulle bli byttet innpå, og instrukser om hvordan laget skulle spille resten av kampen.

Ved utvisningen sto det 1-1, og det var er selvfølge at det skulle satses på en 100% defensiv taktikk de siste 30 minuttene. Selve byttene var kanskje bare delvis vellykkede, og forsvarmentaliteten så ut til å mangle. Kampen endte 1-2 og selv om det kommer en returkamp, så er det størst sjans for at Real nå går videre.


De andre kampene mellom topplagene

Barcelona spilte en dårlig første runde mot PSG, og hadde mest bare flaks at de slo ut dem ut i returoppgjøret. Etter første kamp mot Juventus ligger de under 0-3 og kommer mest sannsynligvis til å bli stått ut. Verdens nest beste forsvar slipper ikke inn 3-4 mål i returoppgjøret.





Monaco har vært den store overraskelsen denne sesongen. Med en 2-3 ledelse på Dortmund, er det fullt mulig at de tar seg videre på returoppgjøret. Dortmund ble utsatt for bombeangrep dagen før, og spillerne ble kanskje behandlet litt dårlig av UEFA.

At Monaco skal vinne turneringen er likevel svært usannsynlig. Klubben blir iallefall kjøpt i stykker av andre lag til sommeren, tror jeg.



Jeg tror ellers at Leicester ryker mot Atletico. De er mindre enn halvparten i spillerstallverdi.




Den mest verdifulle spillerstallene



Fotballspilleren Messi har en markedsverdi på 120 millioner € siden høsten 2012. For å få en idee hva slags type pengesummer det er snakk om kan det hjelpe å sammenligne med tippeligaen: med 382 spillere fordelt på 16 lag har en totalverdi på 118,68 millioner €. Altså markedsverdien på Messi er satt til å være mer enn alle spillerne i eliteserien tilsammen. Det er likevel ingen god idee for å selge Messi for å kjøpe alle disse 382 spillerne, fordi det ikke er lov til å stille med 382 spillere på banen.

Barcelona har kanskje for store mangler på midtbanen i årene fremover for å kunne vinne turneringen. En spiller som Xavi ser ut til å være savnet.

Real har etter min mening ingen spillerstall-mangler. De har kanskje for mange gode spillere. For eksempel må de kanskje velge hvem de skal satse på som midtspiss: den litt yngre Morata eller den litt eldre Benz. James Rodriges blir aldri fast spiller, så han kan like godt selges?

De med mest penger

Selskapet Deloitte lager en liste over fotballklubbene som tjener mest hvert år.  I Spania er det storklubbene FC Barcelona  og Real Madrid som tjener mest. FCB tjente 620.2 millioner € i 2015-16 sesongen, mens Real Madrid tjente 620.1 millioner € samme sesong. Atlético Madrid tjente 228.6 millioner , altså omtrent kun en 3del av nr 1 og 2.

Selv om Real og FCB tjener mye som klubb, har de likevel en gjeld på mange millioner dollar. FCB har en gjeld på 298 million $, mens Real har en gjeld på 250 million $. (ifølge totalsortek). Litt rart egentlig, hva synes bloggleser?


Man kan ikke få gull av gråstein


Fordelen med å være manager for FCB eller Real er at spillerne til rådighet er så mye bedre en spillere fra andre klubber. Da Zinedine Zidane tok over som manager for Real, hadde han tilsynelatende så mange gode spillere i troppen, at han ikke hadde behov (?) for å kjøpe spillere. Kanskje er det da også for tidlig å påstå at Zidane er en så veldig god manager før det finnes en mangeårig kjøp og salg historikk. Real har så mange gode spillere i troppen, at manager kan omtrent vinne med valgfri taktikk.

Manager for FCB, Luis Enrique, gir seg etter sesongen. Han har gjort flere gode spillerkjøp i sin periode. Det virker som om feilen ligger i å ikke klare å finne en midtbanespiller som er like god som det Xavi var.


Til bloggleser

Det blir ikke noe politisk innlegg denne uken. Det kan være jeg roterer på hvilke tema jeg tar fremover. Det kan også være jeg legger til noen tema.

Har bloggleser ellers samme inntrykk som meg, når det gjelder pengenes rolle i fotballen?

4 kommentarer:

  1. Hadde Luis Enrique solg Messi, og kjøpt hele tippeliga-stallen, og satset på kvantitet over kvalitet. hoho. ja det hadde vært noe.

    Det burde ikke vært så alt for vanskelig å klare å snu gjeld i barcelona og real til overskudd. Kan fort hende at de har gjemt overskuddet i Panama eller noe...

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror også det er mye tvilsomt som foregår innen fotball-verdenen (også økonomisk). Spør bare Sepp Blatter.

      Slett
  2. Jeg er helt enig med det du skriver her. Treningsopplegg, prestisje og tradisjoner er viktige, men til sist er det pengene som styrer fotballen, slik de gjør i de fleste andre områder i livet. Heldigvis er det ikke alltid slik at de som har mest penger vinner bestandig, slik vi så da Leicester vant ligaen i forrige sesong. Det er denne uforutsigbarheten som gjør at fotball er så spennende (bare tenk på hvor vanskelig det er å tippe på kamper). Selv får jeg aldri nok av fotball.

    SvarSlett
    Svar
    1. Etter sesongen ble vunnet så det ut som om penger eller spillerinteresser ødela for Leicester. For eksempel ble N'Golo Kante solgt til Chelsea. Og Chelsea ser ut til å vinne i år.

      Se:http://www.transfermarkt.com/leicester-city/transfers/verein/1003/saison_id/2016

      Jeg så ikke kampene deres, men det ser ut som om årsaken til Leicesters fall fra toppen er dette.

      Slett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...