Hittil i år har det kommet en del færre innlegg enn det som har vært vanlig for bloggen i andre år. Mest sannsynlig vil jeg i år ende opp med å produsere omtrent halvparten så mange innlegg som jeg produserte i 2016.
Jeg spør meg selv: Hva har skjedd? Har jeg blitt dårligere til å lage gode innlegg enn det jeg var før? Har har motivasjonen for å blogge begynt å svikte? Isåfall hvorfor?
Jeg tror jeg må innrømme motivasjonen for å blogge ikke er så sterk lenger. Jeg tror det kan ha sammenheng med motivasjonen med å drive med andre ting også svikter. Tango, politikk og piano er interessefelt som jeg har brukt mye tid på de siste årene. Det er kanskje en idee å skrive om hvordan motivasjonen for å drive med disse tingene har variert.
Tango
Jeg har skrivet om temaet flere ganger tidligere (oktober 2017 , januar 2018). Min motivasjon for å drive med tango begynte å svikte i løpet av den perioden jeg satt i klubbens styre. Jeg var offisielt ute av styret per 30 januar 2018.
En av de mest essensielle årsakene til at jeg ønsket å gi meg i styret var at medlemsmassen hadde vært synkende i den perioden jeg hadde vært del av styret. Før jeg ble del av styret hadde jeg ambisjoner om å være med på å øke klubbens medlemsmasse, men dette skjedde altså ikke.
Fra et innlegg i bloggen i januar, skrev jeg om hvordan klubbens medlemsmasse har vært synkende eller stagnerende helt siden 2010. De som drev klubben i 2009 og 2010 var antageligvis veldig kompetent når det gjaldt rekruttering, og klubben har antageligvis manglet denne kompetansen de siste 8 år.
Som kun medlem i klubben har jeg ikke lenger så tett tilgang til data om medlemmene, men jeg er fortsatt aktiv på praktica arrangert av klubben, og jeg kan omtrentlig observere realiteten angående medlemsmassen der. For meg virker det som om medlemsmassen fortsatt er synkende.
Det ser ut som det kommer langt færre menn til praktica nå, enn det gjorde før. Det virker som antall menn (førere) som møter opp jevnlig, kan telles på en hånd. Dette er isåfall en svært alvorlig forverring i forhold til hvordan det har vært før. Det møter opp langt flere damer (følgere) enn menn, slik det historisk sett nesten alltid har gjort, men ubalansen i demografien har kanskje aldri vært verre.
Tidligere kunne jeg finne på å sende meldinger til medlemmer, og kanskje helst andre førere, for å spørre om hvordan deres motivasjon for å drive med tango var. Kanskje kom en av disse til neste practica. Nå for tiden har jeg nok med å kun motivere meg selv til å komme på praktica.
Noen lever kanskje med den forestillingen at det alltid er bra for førere om det møter langt flere følgere enn førere til en practica, men dette stemmer ikke. Enhver følger bør få danset minst en halv tanda (ca 5 minutter med dans) per practica, som de vurderer positivt. Hvis ikke dette skjer, vil deres motivasjon til å møte opp til neste practica begynne å svikte. Det kan potensielt bli et masseforfall av antall følgere som til da hadde til vane for å møte opp, dersom de få følgere som møter, ikke tar nok hensyn.
Til en hvis grad opplever jeg at klubben har blitt så liten og skjør, at jeg opplever mitt oppmøte på practica som et bidrag for å forhindre at hele tangoklubben dør ut. Det føles som om hele klubben ville ha kollapset som et korthus, dersom jeg selv og 3 andre førere hadde sluttet å komme.
Synlighetsprosjektet til klubben forsvant i fjor. Vi hadde en avtale med kafe krem, der vi fikk danset tango i deres lokale annenhver søndag. Kafe krem gikk omsider konkurs, og et nytt synlighetsprosjekt har ennå ikke oppstått.
Hvis jeg skal forsøke løfte frem hva jeg mener er spesielt positivt ved klubbens tilstand, så må det være at klubben har hele 1 følger med friske bein og frisk rygg og som er fortsatt ildsjel for å drive med tango. Uten dette ville min motivasjon for å drive med tango virkelig vært enda mer syltynn.
...
Politikk
Min interesse for politikk har vært ganske brukbar de siste par årene, men i løpet av høsten har jeg begynt å føle at motivasjonen for å opprettholde interessen for dette, også er sviktende.
Medias rolle er svært relevant når det gjelder å skape interesse for politikk blant befolkningen. Norge har ifølge Press Freedom Index har den frieste pressen i verden. Men det å ha en fri presse er ikke den eneste viktige faktoren som definerer en god presse. Pressen må i tillegg faktisk opplyse om den urettferdigheten som foregår i verden. Pressen burde også lytte til vanlige forbrukere av pressen og gjerne tilpasse seg i forhold til den kritikken den får.
Hvis jeg skulle målt mediene i disse landene opp mot hverandre, så er de de store i USA (for eksempel MSNBC, Fox News og CNN) jeg har minst tillit til. Noen av disse kommer faktisk av og til med fake news. Dan Jørgensen fra Socialdemocratene (som er et politisk parti i Danmark), konfronterte for en måned siden Fox news.
Something is rotten at @FoxNews pic.twitter.com/tjvwj23bl1— Socialdemokratiet (@Spolitik) August 14, 2018
Videoen viser at Trish (fra Fox News) prøver å fremstille Danmark som er katastrofeland, på grunn av sosialismen som finnes i landet. Jørgensen faktasjekker hennes utsagn, og avslutter med å si at omtrent alt hun har sagt er fake news. Jeg tror alle i Norge og Danmark ville ment at de politiske landskapet i Danmark fungerer bedre enn det i USA.
Ved hjelp av Internet kan jeg her i Norge finne eksempler der amerikanske borgere uttrykker på nett sin mistillit til mediene i landet. Hvorfor det har blitt så ille, har jeg skrevet om i et tidligere innlegg, der det mest essensielle er en quote fra Bernie Sanders:
"Today, as a result of massive mergers and takeovers, six corporations control 90 percent of what we see, hear, and read. Those six corporations are Comcast, News Corp, Disney, Viacom, Time Warner and CBS"
Det er tidligere amerikanske politikere som Ronald Reagan og Bill Clinton som har tilrettelagt for denne mediekrisen.
Det har blitt synlig for meg at nyhetsmediene i Storbritannia er langt verre enn hva jeg tidligere hadde trodd. Det som skaper en mistillit til den britiske pressen er knyttet til dekningen av politiske figurer inn britisk politikk.
I britisk presse kan man se klare eksempler på det som kalles "smear campaign". I Mars måned i år brukte BBC bilderedigeringsprogram på Jeremy Corbyn.
.@georgegalloway httpp://gph.is/2Iv4mdO pic.twitter.com/wmB2YJFMif— Ben (@Benmsx) March 16, 2018
En twitterbruker ved navn "@Benmsx" hadde oppdaget det som videoen viser: at BBC hadde brukt tid og krefter på å endre fotografiet av Corbyn slik at han bar på en Russisk hatt. Jeg mener det er svært alvorlig at BBC har gjort dette.
Det er flere forsjellige synspunkt Corbyn har som gjør at han urettmessig har fått flere medier mot seg. Det inkluderer blant annet å forsvare palestinernes rettigheter, å forsvare Julian Asssanges rettigheter, i tillegg til å ikke være fiendtlig mot Russland.
Uansett hva man skulle mene om Corbyn synspunkter, så tror jeg flertallet av befolkningen i Storbritannia ville vurdert det som skandaløst måten BBC fremstiller nyheter på, ihvertfall på slike tilfeller. Det som gjør dette enda mer problematisk er at BBC er såkalt offentlig finansiert, altså at det er det Britiske folket som betaler for tjenesten. Denne tjenesten burde da også ha en hovedfokus på å tjene folket.
Folket ville krevd at BBC ikke kan slippe unna med slik uetisk pressedekning, men dessverre ser det ut som at det ikke blir noen form for konsekvenser, og at det er ingen som vil komme til å holde BBC etter "ørene". Det ville vært anstendig av BBC om de selv hadde beklaget elementer ved innslaget, for så å forsøke å leve opp til en bedre standard, ved å for eksempel innføre et eller annet tiltak som er ment å forhindre at dette skjer igjen.
Den britiske pressen har etter min mening også andre problemer. Jeg mener den britiske pressen gjør alt for lite for å ansvarliggjøre politiske figurer for det som er problematisk politikk. Den humanitære krisen i Jemen, er en av de sakene jeg mener ikke får god nok dekning i britiske medier.
Krisen kan potensielt dekkes på tre nivåer:
1: at krisen eksisterer, og hvordan sivilbefolkningen blir berørt.
2: å få frem fakta om hvem som er ansvarlig eller medskyldig for at krisen har oppstått og fortsetter.
3: å få lederne for de ulike britiske politiske partiene til å komme med en offentlig uttalelse om deres standpunkt i forhold til krisen. Gjerne også at de tar stillinger til eventuelle påstander om hvem som er ansvarlig eller medskyldig for at krisen eksisterer.
Her er det pressedekning på nivå 3 som er det beste, mens pressedekning på niva 2 er det nest beste. Det verste er å ikke dekke krisen, mens det å dekke krisen på nivå 1 er bra, men ikke bra nok.
The Guardian havner på nivå 2, siden det mist finne 1 tilfelle som lever opp til beskrivelsen:
"Saudi Arabia and Israel are killing civilians – and Britain is complicit"
For meg ser det ut som om de fleste andre britiske medier er verre en The Guardian. BBC pressedekning av Jemen krisen, er etter min mening for dårlig når det gjelder å forsøke å løfte pressedekningen til nivå 2 og 3. Det kom ut en video av i Mars måned i år der Crobyn snakket om temaet i parlamentet.Corbyn sier blant annet at 600 000 barn har fått kolera som følge av krisen, og salg av britiske våpen til Saudi Arabia har økt. Han problematiserer den britiske regjeringen rolle i det som de FN omtaler som krigsforbrytelser.
For meg virker det som om BBC har kommet til den konklusjonen at dette vidoeklippet er det eneste tilfelle av kritisk pressedekning av Jemen-krisen de har behov for å produsere. Det er som om de ikke klarer å høre alvorlighetsgraden i det som blir sakt. Dette er jo en så alvorlig sak at det potensielt kan være en kjernesak for en eventuelt velger.
De menneskene som har sett Corbyn sitt innslag, ville på grunn av alvorlighetsgraden av det som ble sagt, forvente at BBC i stor grad forsøkte å følge opp saken på nivå 2 og 3. De burde arrangert for debatter mellom ulike representanter fra partiene til presentere hva de ulike partiene står for i saken.
Siden BBC ikke følger opp krisen på denne måten, kan folk få inntrykk av at BBC gjør "bedrag ved utelatelse." Kanskje er det ikke bare snakk om inntrykk, men den faktiske sannheten om BBC sin praksis.
Jeg har inntrykk av at de britiske mediene gjør de samme feilene på flere andre politiske felt, som for eksempel i spørsmål om fattigdom. The Guardian en god artikkel om fattigdom i England:
"Most children in UK's poorest areas now growing up in poverty"
Man kan i artikkelen se at det finnes områder i England er hvor barnefattigdommen betraktelig verre en hva den er ellers i landet. Jeg opplever at også her klarer ikke de britiske mediene å løfte saken til nivå 2 og 3. Det er ikke bra for de som blir berørt av fattigdom, at det ikke står noe i mediene om hva politikerne fra de ulike partiene har til standpunkt i saken. Folk kan da få mistillit til både mediene og politikerne.
Er det virkelig sånn at ingen politikere ønsker å gjøre noe for å løse problemet? Hvis det ikke står noe i mediene om det, så vil folk kanskje anta at det faktisk er slik at ikke finnes noen som ønsker å løse problemet.
Hvis jeg skal tippe, så tror jeg folk har større mistillit BBC enn The Guardian når det gjelder fattigdomspørsmål. Det kunne vært interessant med en annen undersøkelse eller poll, som viser hva folk mener om de ulike mediene. Jeg kan poste i kommentarfeltet, hvis jeg senere finner noe slikt.
På twitter finnes det en bruker som heter @chunkymark som er ut til å være veldig ivrig til å vurdere det britiske nyhetsbildet. Det er kanskje interessant for bloggleser...
Danmarks Radio og Norsk rikskringkasting er på mange måter ganske like. De er etter min mening relativt like på hva de er gode på: De er ganske gode til å forsøke å løfte frem samfunnsdebatten med "debatten" som går på TV og nett via DR, og "debatten" som går på TV og nett via NRK.
Av en eller annen grunn går programmene ut på dato i DR, mens man i NRK helt tilbake til 2011 har tatt vare på programmene. Her synes jeg NRK har den mest fornuftige løsningen. DR ser også ut til å mangle et debattprogram tilsvarende "dagsnytt 18"
DR og NRK er dessverre også ganske like på hva de er dårlige på, for eksempel dekningen av internasjonale nyhetsaker, som for eksempel den urettferdighet som foregår i Afrika.
The Guardian, 7 Januar 2018:
"UK must take lead on injustice in Cameroon"
The Guardian, 30 Mai 2018:
"'This is a genocide': villages burn as war rages in blood-soaked Cameroon"
Hvis man søker et avansert google søk
"https://www.google.co.uk/advanced_search?q=site:/www.theguardian.com"
Og skriver Ambazonia, så kan man finne ut at avisen har skrevet om tema minst 10 ganger.
Hvis man gjør det samme søk for NRK, så får man 0 treff:
https://www.nrk.no/sok/?q=ambazonia&scope=all
Hvis man gjør det samme søk for DR, så får man 0 treff:
https://www.dr.dk/search/Result?query=ambazonia
Ut fra dette skjønner jeg såpass: At i Ambazonia i Kamerun foregår det voldelig koflikt, massedrap og kanskje til og med folkemord. Jeg synes dette høres svært alvorlig ut, men det fremstår også for meg som svært alvorlig at DR og NRK ikke har nevnt ordet Ambazonia en eneste gang.
Jeg har også gjort tilsvarende søk for ulike andre norske medier, som for eksempel Tv2, Klassekampen, Aftenposten, VG og DB, og jeg har funnet ut at også disse presterer å ikke nevne Ambazonia en eneste gang.
Norske medier er ikke bedre enn at de kanskje fullstendig overser folkemord i et annet land. Dette er ikke godt nok, og for meg er det medvirkende til at jeg stadig får svekket tillit til media i Norge.
Jeg har også fått svekket tillit til FN da man ut fra søk på deres sider, kan skjønne at selv de fraskriver seg ansvar. Det er kanskje lettere å skjønne det ut ifra FNs egne tweets at de fraskriver seg ansvar:
Cameroon: @UNHumanRights Chief Zeid alarmed at reports of serious human rights violations in English-speaking regions; appalled at video reportedly showing armed forces executing woman, child & baby. https://t.co/8wOE3yTe5a pic.twitter.com/7uK3UHQviQ
— United Nations (@UN) July 25, 2018
Cameroon: @UNHumanRights Chief Zeid alarmed at reports of serious human rights violations in English-speaking regions; appalled at video reportedly showing armed forces executing woman, child & baby. https://t.co/8wOE3yTe5a pic.twitter.com/7uK3UHQviQ
— United Nations (@UN) July 25, 2018Hvordan kan FN be regjeringen i Kamerun om å etterforske seg selv, hvis det er nettopp de med makten i Kamerun som er ansvarlig for krigsforbrytelsene? Er det ikke nettopp FN som bør stå for etterforskingen her? Jeg har dessverre inntrykk av at FN dessverre nok en gang blir styrt av en inkompetent og/eller korrupt generalsekretær.
Personen som ser ut til å følge konflikten tettest er Agbor Nkongho (som representerer Centre for Human Rights and Democracy in Africa)
We deplore the living conditions of an estimated 411,358 inhabitants of the NW and SW Regions of Cameroon who have abandoned their homes, after fleeing attacks on at least 128 of their villages/towns since October 2017. pic.twitter.com/wJdrVKX3WW
— Agbor Nkongho (@AgborNkonghoF) August 26, 2018
Vi i vesten er ikke i stand til å lære av verdenhistorien ser det ut som. Vi burde lært av feilene som verdenssamfunnet gjorde under folkemordet i Rwanda, men det ser ut for meg som om at dette ikke skjer.
We deplore the living conditions of an estimated 411,358 inhabitants of the NW and SW Regions of Cameroon who have abandoned their homes, after fleeing attacks on at least 128 of their villages/towns since October 2017. pic.twitter.com/wJdrVKX3WW
— Agbor Nkongho (@AgborNkonghoF) August 26, 2018
For nesten en måned siden kom en Dansk Tv personlighet, ved navn Clement Kjersgaard, med en ganske krass kritikk av mediene i Danmark:
Pressen – også i DK – er alt, alt, alt for ukritisk. Den er sky. Den er sløv. Den er angst. Den er overfladisk. Den er let at distrahere, let at aflede, let at skræmme. Den savner viden. Den savner fantasi. Den savner mod.
Min kronik: https://t.co/mokPrFCjts #dkpol #dkmedier
— Clement Kjersgaard (@CKjersgaard) August 20, 2018
Jeg ville omformulert innholdet i tweeten slik: Pressen er
ukritisk, sky, sløv, angstfylt, overfladisk. Lett å distrahere, avlede og skremme. Den manler viten, fantasi og mot.
Dessverre er innholdet bak betalings-mur, men kan kan få noe innsikt i innholdet via Kjersgaard deltagelse i et dansk radioprogram.
Han har flere poeng om mediene. Et av dem dreier seg om at mange nyhetsmedier er styrt av en hovedprioritering som dreier som om å tjene penger. I nettmedier er det lettere å spore tilbake hva slags saker brukeren har trykket på.
Ut fra dette forestiller jeg meg at enkelte journalister og redaktører tenker omtrent slik: vi har gjort vår jobb så lenge noen klikket seg inn på saken. Det selv om selve bildet og overskriften til saken har en såkalt click-bait design, og at selv saken egentlig har et "søppelinnhold" , som er mer typisk for kjendisblad som "se og hør".
Selv har jeg mest grunnleggende sluttet å trykke meg inn må VG sine nettsider, siden jeg opplevde at siden var infisert av saker som enten hadde en click-bait design, eller hadde alt for mange søppel saker på siden. Jeg mener det er ille at et slikt nyhetsmedium å blir for likt Se og Hør.
Pressen – også i DK – er alt, alt, alt for ukritisk. Den er sky. Den er sløv. Den er angst. Den er overfladisk. Den er let at distrahere, let at aflede, let at skræmme. Den savner viden. Den savner fantasi. Den savner mod.
Min kronik: https://t.co/mokPrFCjts #dkpol #dkmedier
— Clement Kjersgaard (@CKjersgaard) August 20, 2018Min kronik: https://t.co/mokPrFCjts #dkpol #dkmedier
Wow, for et spennende innlegg, dette her. For min del er jeg alltid på utkikk etter "sannheten" i livet rundt meg, og jeg oppfatter din tekst som et ærlig forsøk på å finne ut hvordan ting henger sammen. Ufiltrert, usensurert, men bare sånn livet er, slik du tolker det...
SvarSlettF.eks. skriver du mye om politikk, og selv om jeg ikke har gjort noe særlig research på det, synes dine argumenter og eksempler til å være solide. Du skriver om tema som ikke blir dekket av andre, noe jeg tar hatten av for.
Når det gjelder din "svikt i bloggfantasien" så er det vanskelig å vite hva som er årsaken. Men det jeg tror er at du generalt sett er blitt litt lei av tilværelsen kanskje, litt for skeptisk, kanskje har du ikke nok å gjøre om dagene. Det fører til en negativ sinnstemning... vet ikke, det er bare noe jeg tenker. Ting henger jo sammen. En ny hobby er kanskje tingen, da?
Uansett, nok en bra tekst, Geir :)
Så bra du likte innlegget.
SlettJeg kom til å tenke på noe:
Hvis man føler seg litt fantasiløs, så kanskje man burde prate mer med andre.
Ja, det hjelper nok mye. Men det å ha en meningsfylt hverdag er også viktig. Sikkert blanding av mange ting. Kanskje du burde melde deg inn i en sportsklubb. Eller noe helt annet. Da blir det også lettere å snakke med andre ;)
SlettHåper motivasjonen kommer tilbake.
SvarSlettLengste blogginnlegg ever?
SvarSlettKanskje. Har ikke oversikten.
SlettJeg har egentlig begrenset innsikt angående britiske medier. Det virker som om ingen av de britiske mediene er helt til å stole på. Når det nærmer seg valg skriver avisene på en slik måte at de forsøker å påvirke leseren til å stemme etter deres ønske.
SvarSlettThe Guardian er heller ikke nøytral. De ønskers seg tydeligvis mer av de konservative.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/06/theresa-may-labour-voters-look-again-tory-party