søndag 13. juli 2014

En gambler som ikke gambler (fotball)


Da vm i Brasil  2014 startet forsøkte jeg å forutse utfallet av hele turneringen på forhånd. Følgende ting spådde jeg riktig:

Argentina og Belgia spilte 8-dels finale

Argentina og Nederland spilte semifinale

Tyskland spilte semifinale

Colombia tapte kvartfinale

(geirknappen link)

Følgende ting tok jeg grundig feil


Costa Rica ble ubeseiret gruppevinner i gruppe D med seier over tidligere verdensmestre Uruguay og Italia og uavgjort mot England, og dermed 7 poeng. Costa Rica klarte også å vinne 8 dels finale mot Hellas på straffekonkurranse med 5 knallharde skudd rett i mål. Laget hadde sjanse til å slå ut Nederland på straffekonkurranse i kvartfinalen, men Newcastle blekksprut-keeperen Tim Krul reddet to skudd på mål.

Brasil spilte i bronsefinalen. Jeg spådde Brasil som utslått i 8-dels finale mot nummer 2 i gruppe B, som enten kunne være Spania eller Chile. Brasil kom seg videre etter å ha slått Chile i straffekonkurranse, og det en med manglende kvalitet ettersom Chile misset 3 ganger og Brasil misset 2. Brasil vant også kvartfinale mot Colombia, og da også før fulltid, men iløpet av kampen skjedde noe skjebnesvangert: Brasils toppscorer Barcelona spiss Neymar ble skadet. Hva som skjedde så er rimelig uforståelig: Brasil slapp inn totalt 10 mål i semifinalen og bronsefinalen. 1-7 mot tyskland og 0-3 mot Nederland.

Frankrike spilte kvartfinale. Jeg hadde en teori at kanskje ville det bil spillermytteri og internt drama laget slik som det ble i 2010 og at dermed Sveits ville vinne gruppe E. Men Frankrike lot være å stelle i stand et slikt drama denne gang og ble gruppevinner, og vinner av 8-dels finale mot Nigeria, før de så røk ut mot Tyskland i kvartfinalen. Sveits røk forøvrig ut i 8-dels finale mot Argentina, da di Maria scoret i det 118 minutt. En straffekonkurranse mellom Sveits og Argentina kunne vært interessant, men slik ble det altså ikke.


Dagens finale mellom Argentina og Tyskland

 Uten å ha tenkt meg så veldig godt om valgte jeg å sats hele 5 kroner på at Argentina vinner før 90 minutter fulltid. Folk flest vil nok mene at Tyskland er favoritter, og kanskje er de egentlig det.

Tyskland

 Jeg tipper at Tyskland har vms mest verdifullespillerstall, med tanke på markedsverdi. Mesteparten av laget som sannsynligvis blir tatt ut i start-elver spiller på samme lag: Bayern München. Keeper Manuel Neuer, forsvarsspiller og kaptein  Phillip Lahm, forsvarspiller Jerome Boateng, midtbanespillerne Bastian Sweinsteiger, Thomas Müller og Toni Kroos. Altså 6 spillere fra samme liga-lag i start-elver og med også midtbanespiller Mario Götse på benken. Bayern vant hjemlig liga med 90 poeng og det med en poengledelse på 19 poeng, men i Champions league tapte de totalt 0-5 mot Real Madrid (borte og hjemmebane).


Argentina

I løpet av vm 2014 har Argentina sluppet inn 3 mål. Tyskland på sin side har sluppet inn 6 mål.  Agrentina har altså kvalitet forsvar. Ezequiel Garay (forsvar) de 6 siste kamper: 94 % pasningsnøyaktiget, 66 % av duellene vunnet. Javier Mascherano (def midtbane) 6 siste: 90% pasningsnøyaktighet 58 % av duellene vunnet. Martin Demichelis (forsvar) 2 siste: 90% pasningsnøyaktighet 56% av duellene vunnet

Argentina slapp ikke inn mål mot Nederland. De gjorde gjorde Bayern spilleren Arjen Robben helt ufarlig i stort sett hele kampen. Robben som hadde tidenes mest uappetittlige  angreps-strategi med å idet han får ballen setter fart rett mot motspilleren før så sikte inn egen beinplassering slik at motspiller nærmest ufrivillig kommer borti beina til Robben, slik at han kunne falle som en 3 åring som glir på et bananskall og for så å syte som en 2 åring for å få frispark. En rimelig effektiv strategi dette vm, men nærmest helt ufarlig hele kampen. Robben hadde vel en gedigen sjanse på overtid av ordiner tid, men mål ble det ikke.



I utgangspunktet vurderte jeg å gamble 5 på uavgjort til fulltid, siden begge lag er å forvente å ha gode forsvar. Det var Nils som snakket meg ut av det ved å sitere noen statistikker ved for eksempel Lionel Messis skuddstatistikk med 16 skudd mot mål, 4 reddet av keeper, 4 ikke reddet av keeper, og ellers 21 skapte sjanser. I Argentina er det vel slik blant fotball-religiøse at Messi er en slags Messias.


Uansett, det å gamle 5 kroner er vel egentlig ikke gambling. Min gamblings konto går som regel opp og ned rundt samme verdi. 140 kroner var vel rekorden. Så tar jeg vel feil på omtrent 5 kamper, med 5 kr i gambling og går ned til 115 kroner. Lett å si i etterkant at jeg antageligvis burde satset mer enn 5 kroner på at Tyskland skulle vinne i kampen med Brasil, osv...

Ikke fullt så interessant med Rosenborg-Vålerenga kamp i dag. Når det gjelder hjemmekamper skal jeg komme å se hvis de på forhånd kan annonsere hvilken kamp de skal spille bra.


4 kommentarer:

  1. Et interessant vm. Spesielt gruppekampene. Håpløs gambler her hvertfall :)

    SvarSlett
  2. Vært et fremragende vm og en mycket kos måned. Snakker om blåmandag ! Til lykke med deres neste tippekapittel

    SvarSlett
  3. you are not a good gambler sir?

    SvarSlett
  4. Min årets siste vm gambling feilet da Tyskland scoret i ekstraomganger.

    My gambling does not earn me money. I do not lose money. After hundreds of bets im back at my start.

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...