tirsdag 30. april 2013

Umulige ting

Lørdag så jeg en film som het "source code". Ideen i filmen var å reise tilbake i tid i menneskesinnet. Hovedpersonen skulle oppklare hvem som var årsak i et terrorangrep. Filmen var rimelig god inntil slutten, der (spoiler) de fikk en logisk feil: at hovedpersonen faktisk hadde reist tilbake i tid og forhindret ulykken. Hvis ikke ulykken hadde skjedd, så ville det aldri oppstått en erfaring av ulykken, og det ville ikke eksistere en årsak til å sende et sinn tilbake i tid for å forhindre en ulykke som aldri har skjedd.

For å gjøre det enklere: en tidsreise tilbake i tid, altså at man fysisk forflytter seg bakover i tid, vil alltid være logisk umulig. Tiden beveger seg alltid en vei, og hvert øyeblikk som har skjedd, er uforanderlig og vil i all evighet være uforanderlig. Konklusjon: tidsreise tilbake i tid = umulig.

Jeg mistenker også det er logisk umulig at universet har blitt skapt. Universet med sine fysiske egenskaper har alltid har eksistert, og kan ikke ha blitt skapt. Dette fordi energi aldri forsvinner, men kun  overføres fra en form til en annen. Det vanskelig å spå universets fremtid. Når solen brenner, sender den lys i mange retninger, og det eneste som kan samle opp lys, såvidt jeg vet, er sorte hull. Hva er så sannsynligheten for en solstråle sendt fra vår sol, vil treffe et slikt sort hull?

Er alternativet for solstrålen å reise i det som var tomt rom,  all evighet? Vil universet en dag bestå av kun utbrente jernklumper og lys som har reist i en ufattelig lang distanse, i en ufattelig lang tid? Hva kan være den lengste tiden en lysstråle har reist uten å truffet materie? Kanskje det alltid vil finnes nok svarte hull i universet, slik at ingen lysstråler reiser evig i tomt rom? Dette er kanskje spørsmål som ingen finner ut av noen gang. Likevel... Konklusjon: skape materie = umulig.

Når det gjelder menneskets sjel og ånd, tror jeg kanskje ikke det er til hensikt å finne ut hva som er umulig. Mennesket har kanskje gjerne lyst til å tro at det kan finnes noe som heter evig sjel, eller sjelelig oppstigning til et annet nivå, kanskje tilstedeværelsen av høyerestående vesen eller lignende. Jeg synes at enhver sjel burde ville det gode. De sjeler som ikke vil det gode, har jeg vanskelig for å forstå. Det får være min konklusjon ved sistnevnte punkt.


5 kommentarer:

  1. Jaha, konklusjonsgeir på ferde igjen...

    SvarSlett
    Svar
    1. Indeed.
      Blir nok et innlegg med mindre kommentarer. Konklusjon: ikke alle innlegg blir suksessinnlegg

      Slett
  2. KonfirmasjonsNils4. mai 2013 kl. 10:19

    Er ikke big bang bevist?

    SvarSlett
    Svar
    1. Bigbang teorien er den dominerende kosmologiske modellen. Mindre populære modeller tar utgangspunkt i plasmakosmologi. Selv før bigbang, gitt at den teori er riktig, så er det å anta at det fortsatt er energi i en eller annen form i bigbang punktet, før den eksploderer.

      Av en eller annen grunn er jeg skeptisk til ideen at alt i universet var samlet i ett punkt.

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/CMB_Timeline300_no_WMAP.jpg

      wiki bilde

      Slett
    2. Quote Nobelprisvinner H Alfven:
      There is no rational reason to doubt that the universe has existed indefinitely, for an infinite time. It is only myth that attempts to say how the universe came to be, either four thousand or twenty billion years ago.

      http://en.wikiquote.org/wiki/Hannes_Alfvén

      Slett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...