søndag 18. november 2018

Prosjekt "redusert skjermtid"


For noen dager siden kom jeg til å tenke på at det kunne være sunt å redusere den mengden jeg daglig bruker foran en eller annen skjerm. Jeg mener å ha hørt at barn ikke bør bruke mer enn en time foran en skjerm per dag. Hvis et barn klarer det, så børe jeg også kunne klare det.

Jeg har brukt mer tid på i sitte i stillhet og slappe av. Over tid kan det blir noe kjedelig å forsøke å slappe av. Jeg har hørt at det kan være sunt å utsette seg for situasjoner der hvor man risikerer å oppleve kjedsomhet. Veritasium har en video om "The Scientific Benefits of Boredom".


 
"Kjedsomhet gjør deg mer kreativ, altruistisk, introspektiv og hjelper med selvbiografisk planlegging", blir det sakt. 

Selv om jeg forsøker å redusere skjermtid, så kan det skje at jeg blir utsatt for den skjermbruken som folk i min sosiale krets utsetter seg selv for. På besøk hos min bror Kristian, kan det være at han ønsker å se et eller annet på TV. Andre alternativer, som for eksempel å diskutere samfunns-spørsmål, kan være helt uinteressant for han. 

Jeg har som gjest to alternativer: det ene er å sitte sånn at jeg er vend bort fra skjermen, og kun høre på det som blir sent på TV-skjermen, eller jeg kan se TV sammen med han, og etter en viss tid erklære at jeg må gå hjem, fordi jeg har fått nok skjermtid. Min bror er ikke den ensete som kan utsette seg for mye skjerm. 

Sjakk-vm blir for tiden dekt i Norge på to forskjellige TV-kanaler. Nrk sin sending har ganske god kvalitet over seg, så lenge det er kun Torstein Bae prater. VG sin sending har god kvalitet over seg, så lenge det lenge diskuteres konkrete varianter på sjakkbrettet av Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein eller Hans Olav Lahlum

I min fars husstand får begge sendingene oppmerksomhet. På TV'n går Nrk sin sending, og på en viss mobil-telefon går sendingen til VG. Kanskje er TV'n på stum og man får høre lyden til VG-sendingen fra en mobil. Dette er en av flere potensielle løsninger der to forskjellige skjermer og to forskjellige lydkilder kan være interessant for min far. Sjakksendingene varer som regel minst i 3 timer, og kan vare mye lengre. Ikke lett å skulle forsøke å gjennomføre "redusert skjermtid" i slike omgivelser.

Jeg liker litt sjakk, men ikke sjakk hele dagen, og spesielt ikke hvis noen foretretter å høre sjakksendinger fra to forskjellige lydkilder samtidig. Spør du meg så blir det bare bråk, og lyd-dempende ørepropper løser bare problemet til en hvis grad. Det virker forresten noe forutsigbart at blir remis mellom Magno Carfiglio og Fabelaktig Kari-Anna i nesten alle oppgjør. Jeg tror man får omtrent 1.1 i odds for remis hos betting-selskapene.


Når jeg sitter for meg selv, kan det være at jeg fortrekker å forsøke å absorbere inntrykk av stillhet. Kanskje spiller jeg litt piano en gang i blant. Jeg må innrømme at jeg ikke nødvendigvis er spesielt kreativ på hva jeg skal finne på uten en skjerm. Kanskje er dette et slags symptom på at jeg i større grad burde lære meg å tenke anderledes.

Selv med et godt Internet og en god laptop, kan det potensielt være en utfordring å unngå kjedsomhet i hverdagen. Det er kanskje enda mer en utfordring å unngå kjedsomhet uten bruk av skjerm. Hvis man opplever kjedsomhet kan det være lurt å bruke god tid på forsøke å identifisere årsaken: Hva skaper kjedsomheten og hvordan kan den forhindres?

Hva kan jeg potensielt oppnå gjennom prosjektet? Jeg forstiller meg at jeg kanskje lærer å gjøre mindre feil, ved å for eksempel reflektere over de feil man har gjort i livet, eller vurdere på en bedre måte hva jeg i øyeblikket burde rette min oppmerksomhet mot. Kanskje vil jeg klare på gjenoppdage meg selv til en hvis grad.

Det kan potensielt bli et slags paradoks å skrive blogginnlegg grunnet prosjektet, men frykt ikke: fortsettelse følger... 

2 kommentarer:

  1. Spennende innlegg. Spent på hva som skjer med kroppen din da, og hva som skjer videre

    SvarSlett
  2. Ja, interessant dette her. Jeg merker selv at de fleste bruker for mye skjermtid, og blir ofte avhengig av det uten å vite det. Det er nok lurt å begrense dette, og være bevisst på hva det kan føre til. Lykke til med prosjektet.

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...