onsdag 15. mai 2024

Skuffet


En følelse av å være skuffet, kan være vanskelig å bli kvitt. Man kan også skjønne at det beste man kan få ut fra situasjonen er å forsøke å få tankene over på noe annet. Likevel kan situasjonen være slik at man ikke helt klarer å få tankene over på noe annet. Hvertfall ikke hele tiden.

Hvis det er mange ting som skuffer, så blir det også vanskeligere å få tankene over på noe annet. Skuffelse kommer kanskje som en konsekvens av at man har hatt håp eller forventninger, og at det ikke har kommet noe godt av situasjoner det kunne kommet noe godt ut av.

En person kan forresten også oppleve sin livssituasjon som så fylt med uflaks at det sjeldent eller aldri er noen høydepunkter i den livstilværelsen. Er man skyld i egen fiasko, hvis man ikke finner det gode og det gode ikke finner sin vei til deg? Jeg tror at ordet uflaks godt kan beskrive en situasjon.

Man har for eksempel hatt svært mye uflaks hvis ens virkelighet er slik at nesten alle enten regner deg som en uinteressant person. Hvis man da ikke finner noe interessant å gjøre i sitt ensomme liv, da sliter man.


For min egen del er der nesten uunngåelig å føle på skuffelse, hvis jeg føler at jeg ikke blir vist den respekten jeg mener jeg fortjener. Hvordan skal man håndtere de som viser mangel på respekt? Linus Torvalds sier at man ikke trenger å respektere folk som ikke fortjener respekt (omformulering, se Wikiquote).

Dette utsagnet er jeg i utgangspunktet enig i. Folk som ikke viser andre folk den respekten de fortjener, tar for mye hensyn til sine egne følelser og ikke andres. Hvis de ikke skjønner at de bør gjøre noe annet, så er det ingenting man kan gjøre i forhold til dem.

Se for deg følgende situasjon: Ved et tidspunkt i livet blir du og en annen person venner. Det vennskapet oppleves som viktig. Vennen tar ofte kontakt og du føler at det er et gjensidig viktig vennskap.

Vennen flytter så til et annet land, men kommunikasjonen fortsetter gjennom digitale verktøy. Opp gjennom årene begynner du å føle at det har oppstått et mønster der du er alltid den som tar kontakt og du er aldri den som blir kontaktet.

Denne varianten av et vennskap kan du kanskje tåle så lenge du får svar, men hvis vedkommende alt for ofte bare ignorerer det du skriver, da faller grunnlaget for vennskapet bort. Altså to omstendigheter: 1) Ignorer mesteparten av dine forsøk på kommunikasjon. 2) Har ikke vært den som har tatt kontakt på 6 år og har stort sett ikke tatt kontakt på over 10 år.

I situasjonen som jeg nettopp beskrev, bør man kanskje innse at hvis det ikke finnes noen gjensidig interesse for å holde vennskapet i live og at det derfor er best å la vennskapet dø. Altså, at man slutter å regne vedkommende som venn (og at man også slutter å kontakte vedkommende).


I mitt liv (som vi like gjerne kan kalle Geirireirileiristan) finnes det en del omstendeligheter som jeg ikke kan unngå å oppleve som noe annet enn skuffende. Tidigere i år skrev jeg om hvor dårlig deg gikk med å bruke den Facebook-dating appen for eksempel (og det er ikke nødvendig å kommentere dette ytterligere).

I nyere tid har jeg også oppdaget et potensielt scenario, der det vil være aktuelt for meg å slutte å drive med argentinsk tango. Det selv om jeg (med unntak av covid-19 perioden) har omtrentlig har øvd meg minst en gang i uken, hver uke, hele året, siden oktober 2012, og at jeg en gang satt i tangoklubbens styre.

Det kan være vanskelig for meg å skulle skrive om de ulike årsaker til at jeg føler jeg har grunn til å føle meg skuffet. Nils, som jeg skrev om på bloggen for mange år siden, han er en stor drit (men vil ikke kommentere temaet nærmere).

Til og med hele jordkloden er i alvorlig trøbbel. Noen av jordklodens problemer dreier seg om hvor veldig praktisk for svært mange folk å kaste søppelet sitt i elver og hav, og hvordan det samtidig er veldig upraktisk å rydde opp massive mengder søppel som ligger på 1000 meters dyp.

Mange folk liker kanskje å tenke på seg selv som teknologi-optimister. Hvor langt inn i fremtiden ligger miljøvennlige sko og bildekk? Vil jeg i min levetid kunne se slike produkter lagd av noe annet enn plast?

Det synd at Norge sin nabo i øst har blitt så tåpelig. De driver jevnlig med atomvåpen-trusler. Alle eksperter regner det som utenkelig eller svært usannsynlig at de skal bli brukt. Hva har de så oppnådd med denne trusselen? De oppnår kun å gjøre seg til fiende av hele menneskeheten.


Hva gjøres i Geirireirileiristan, slik at jeg eventuelt skulle å få tankene over på noe annet? For meg har det en stor verdi at det er sol ute. Jeg kan ha glede av å se på fuglene ved elven. Nå for tiden spiller jeg mest banjo og tverrfløyte. Å spille tverrfløyte er etter min mening minst tre ganger så vanskelig som å spille banjo.

Av og til klarer jeg ikke å bruke musikk til å få tankene over på noe annet. Da kan det hjelpe litt å spille et TV-spill. Jeg har hatt litt sansen for spillet “Splinter Cell: Chaos Theory” i det siste. Jeg løser spillet gjerne på feil måte. Hvis det kun er terrorister i en sone, så synes jeg det er mest riktig å la Sam Fisher gjøre dem alle ubrukelig. Om det er 38 terrorister ombord i en båt, så synes jeg det er mest riktig å la Sam kaste alle sammen på havet, selv om det tar lang tid å løse spillet slik.


Kanskje bloggleser gjør seg noen tanker innen for eksempel psykologi eller filosofi når det gjelder skuffelser? Hva med Linus Torvalds perspektiv på respekt? Det var kanskje interessant.

3 kommentarer:

  1. Det er tydelig at du føler på skuffelse over flere områder i livet ditt. Her er noen refleksjoner og forslag som kan hjelpe deg med å håndtere disse følelsene.

    Skuffelse og Forventninger
    Skuffelse er ofte et resultat av uoppfylte forventninger. Når vi håper på noe og det ikke skjer, opplever vi et misforhold mellom våre forventninger og virkeligheten. En måte å håndtere dette på er å justere våre forventninger og fokusere på hva vi kan kontrollere. Aksept er også viktig; det betyr ikke å gi opp, men å erkjenne realiteten og finne måter å bevege seg fremover på.

    Vennskap og Gjensidighet
    Vennskap skal være en toveis gate. Hvis du merker at en venn aldri tar initiativ og ofte ignorerer dine forsøk på å holde kontakten, kan det være lurt å reflektere over om dette vennskapet virkelig er verdt å opprettholde. Det kan være smertefullt å la vennskap dø ut, men noen ganger er det nødvendig for din egen mentale helse. Å sette grenser og prioritere forhold som gir deg energi og glede er viktig.

    Respekt og Linus Torvalds Perspektiv
    Linus Torvalds' utsagn om respekt kan være relevant her. Hvis noen viser mangel på respekt, kan det være riktig å distansere seg fra dem. Å forvente respekt betyr også å respektere seg selv nok til å ikke akseptere dårlig behandling. Samtidig bør vi være åpne for muligheten at folk kan endre seg, men det krever ofte klare grenser og kommunikasjon.

    Håndtering av Uflaks og Skuffelse
    Det er viktig å finne måter å håndtere følelsen av uflaks og konstant skuffelse. Her er noen strategier:

    Reflektere over det positive: Fokuser på de små seirene og gledene i hverdagen.
    Aktivitet og engasjement: Fortsett med aktiviteter som gir deg glede, som musikk og spill. Disse kan være gode distraksjoner og kilder til tilfredsstillelse.
    Sosial støtte: Snakk med venner eller en profesjonell om følelsene dine. Å dele byrder kan gjøre dem lettere å bære.
    Mindfulness og aksept: Øv på mindfulness-teknikker for å være til stede i øyeblikket og akseptere situasjonen slik den er.

    Det er lett å føle seg overveldet av globale problemer som miljøkriser og internasjonal politikk. Selv om disse problemene er viktige, kan det være nyttig å fokusere på hva du kan gjøre på et individuelt nivå, som resirkulering, redusere plastbruk og støtte miljøvennlige produkter.

    Det er ingen enkle svar på hvordan man skal håndtere skuffelser, men ved å justere forventninger, sette grenser, fokusere på positive aspekter og engasjere seg i meningsfulle aktiviteter, kan man finne måter å navigere gjennom utfordringer. Å søke støtte fra andre og reflektere over egne følelser er også viktige skritt i riktig retning.

    SvarSlett
  2. Å håndtere skuffelse på en sunn måte kan bidra til bedre mental helse og velvære. Her er noen forslag:

    Anerkjenn følelsene dine: Det er viktig å tillate seg selv å føle skuffelsen. Anerkjenn følelsene uten å dømme dem eller deg selv.

    Reflekter over situasjonen: Tenk gjennom hva som skjedde, og hvorfor du føler deg skuffet. Dette kan hjelpe deg med å forstå situasjonen bedre og trekke lærdom av den.

    Snakk om det: Del dine følelser med venner, familie eller en terapeut. Å sette ord på følelsene kan ofte hjelpe med å bearbeide dem.

    Hold perspektivet: Prøv å se situasjonen i et større perspektiv. Ofte kan skuffelse føles overveldende i øyeblikket, men være mindre viktig over tid.

    Fokuser på det positive: Identifiser hva som gikk bra eller hva du kan være takknemlig for. Dette kan bidra til å balansere de negative følelsene.

    Lag en plan for fremtiden: Tenk gjennom hva du kan gjøre annerledes neste gang, og sett konkrete mål. Dette kan gi deg en følelse av kontroll og retning.

    Øv på selvomsorg: Ta vare på deg selv ved å gjøre ting som gir deg glede og ro, som trening, meditasjon eller hobbyer.

    Lær av opplevelsen: Skuffelser kan ofte være verdifulle lærdommer. Bruk erfaringen til å vokse og forbedre deg.

    Unngå å overreagere: Prøv å unngå å la skuffelsen påvirke hele ditt syn på deg selv eller andre. Husk at én hendelse ikke definerer deg.

    Sett realistiske forventninger: Sørg for at dine forventninger er realistiske og gjennomførbare. Dette kan redusere sjansen for skuffelse i fremtiden.

    Disse strategiene kan hjelpe deg med å håndtere skuffelse på en konstruktiv måte og fremme personlig vekst og resiliens.

    SvarSlett
  3. Det er en dyp og kompleks problemstilling du tar opp. Spørsmålet om hvorvidt en person er skyld i egen fiasko, dersom de opplever uflaks og manglende høydepunkter i livet, berører både filosofiske og psykologiske perspektiver.

    På den ene siden finnes det faktorer som ligger utenfor ens kontroll, som uflaks, urettferdige omstendigheter, eller systemiske hindringer. Mange filosofiske og samfunnsvitenskapelige retninger anerkjenner at ytre omstendigheter kan ha en betydelig innvirkning på en persons liv og suksess.

    På den andre siden har man også et visst ansvar for egen livssituasjon. Valg, holdninger, og handlinger spiller en viktig rolle i hvordan man navigerer gjennom livets utfordringer. Psykologisk forskning viser at en persons tankemønstre og mestringsstrategier kan påvirke hvordan de opplever og reagerer på utfordringer.

    Det er viktig å finne en balanse mellom disse to synspunktene:

    Anerkjenne ytre faktorer: Forstå at det finnes urettferdige og uforutsette hendelser som kan påvirke ens liv negativt. Det kan være nyttig å få støtte fra andre og arbeide for å endre strukturelle urettferdigheter.

    Egenansvar: Være bevisst på hvilke handlinger man kan ta for å forbedre sin situasjon. Dette kan inkludere å jobbe med egne tankemønstre, søke hjelp eller rådgivning, og finne måter å styrke sin egen resiliens.

    Å beskrive en situasjon som fylt med uflaks kan være en måte å uttrykke frustrasjon og fortvilelse på, men det er også viktig å reflektere over hvilke muligheter som finnes for å endre situasjonen, selv om de kan virke små eller utilstrekkelige.

    Selv om uflaks kan spille en rolle, er det viktig å ikke miste håpet om at det gode kan finne sin vei til deg, og å fortsette å søke etter måter å skape positive endringer i livet ditt.

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...