onsdag 11. desember 2024

Uflaksklubb


Jeg ble aktiv i Trondheim tangoklubb (Argentinsk tango) for litt over 11 år siden. Medlemsmassen sank de første årene (etterfulgt av stagnasjon og et bunnpunkt under koronatiden i 2021). Dessuten forsvant det mange av middels flinke og avanserte dansere opp gjennom årene. Dermed sank også mitt engasjement for å selv drive med tango.

I mange år foregikk det dans på fredager. Jeg gav opp på dette fordi oppmøtet alltid var så svakt. Etter hvert ble dette (en milonga) flyttet til en søndag. Tanken var at oppmøtet kanskje ville bli bedre dersom det ble flyttet til en annen dag.

I en periode i høst bestemte jeg meg for å møte opp fast til søndagsmilonga. Jeg la merke til at det aldri kom mer en 8 stykker totalt hver gang. Noen av disse kom kanskje også sent. I lengden ble jeg i dårlig humør av det stusselige oppmøtet. Derfor gav jeg også opp på det (igjen).


At folk har fått dårlig helse eller gått lei av tango, kan være årsaker til at folk ikke er aktiv lengre. Jeg tror ikke at konflikter mellom folk er en typisk årsak til at folk har sluttet.

Det har gått dårlig med rekruttering av dansere i flere år på rad. Av og til er det også slik at folk med stort talent for dans har gitt seg etter omtrent en eller to runder med kurs. Hvis 100% av nybegynnerne gir opp på tango (eller flytter) i løpet av ett år, så er det vanskelig å få til vekst. Klubben kunne hatt litt flaks med tilflytting av avanserte tangodanser til Trondheim, men disse har alltid et kortvarig opphold i byen.

Det finnes de i Trondheim som holder på med tango igjennom NTNUI dans. Jeg har hørt at det er omtrent 30 aktive dansere der. Jeg skjønner ikke hvorfor ingen av disse ønsker å delta noe særlig i klubben. De blir jo ofte tilbudt å være med på ting gratis.

Før sommeren fantes det et tangomiljø basert rundt Café Baroque inne i Olavskvartalet. Mannen bak denne tangogruppen var fiendtlig innstilt til Trondheim tangoklubb. Han argumenterte som følgende: Hvis folk i hans gruppe begynte å danse på en annen plass i byen, så ville de komme til å slutte å danse hos han.

Jeg var uenig i dette tankemønsteret. Hans gruppe vil komme til å slutte med tango, dersom han slutter med det, sa jeg til han. Det var det som også skjedde. Jeg regner det hvertfall slik at de må ha flyttet eller sluttet, ettersom de ikke ble aktiv i vår klubb. Han tilbyr hvertfall ikke per dags dato noe alternativ.

Det var uansett andre årsaker til at hans opplegg ikke passet for meg:

-At folk fra hans gruppe ikke hadde interesse for å danse med meg. En tangodanser bør alltid gi folk mulighet til å takke nei til dans, uten at de skal måtte forklare noe. Jeg mener å kunne legge merke til om folk vil unngå meg. Kanskje de har en følelse av utrygghet. Årsaken kan være uklar.

-At det ble spilt mye rar musikk i dette miljøet. Jeg synes man skal spille tangomusikk til tango. Man bør hvertfall ta følgende hensyn: At man ikke spiller for mye av alternativ musikk og at denne musikken spilles på en forutsigbar måte. Jeg har nemlig et ønske om å unngå å danse til noe annet enn tangomusikk.

-At det var lite med plass og hardt gulv (selv om det var positivt at plasseringen bidro til mye synlighet for folk som var ukjent med tango).


Jeg har innsett at det er unødvendig for meg å delta på noe tango-relatert i ut ifra en slags lojalitetsfølelse, der jeg føler meg tvunget til vise min støtte, men egentlig ikke liker arrangementet. Jeg liker ikke konseptet med maratondansing innen tango. For min egen del er det nok å danse 2 timer på en helg. Jeg vurderer derfor å droppe å delta denne gangen på det som heter "Tango in Hell".

Interessen for tirsdagens øvingsdans (practica) er høyere, men det er så få folk som ønsker å møter opp fast fra uke til uke. Selv om oppmøte i antall folk er større, så er det ofte forskjellige folk hver gang. Hvorfor er det slik?

Her er mine tanker om hva vi kunne ha vært:

-At det kom et fast oppmøte hver gang av 5 avanserte dansere av hvert kjønn hver uke.
-At det kom minst 25 stykker til hver practica.
-At det kom minst 15 stykker til hver milonga.


I Trondheim by er det omtrent 200 000 innbyggere. Jeg forstår ikke hvorfor interessen for tango er så lav her.

Mitt kallenavn til Trondheim tangoklubb er "Uflaksklubben". Høres det ikke ut som litt uflaks med eksemplene jeg nevnte? Er det kanskje skjebnebestemt at den totale interessen for å delta i klubben til evig tid skal være lav?

Relativt nylig hørte jeg en spekulasjon om at uflaksklubben kan komme til å bli en "død maksimal uflaksklubb" i fremtiden. Hvis det skulle bli for stusselige omstendigheter å drive med tango her i Trondheim, bør jeg kanskje gi opp opp på tango som hobby. Det er jo isåfall uheldig, ettersom det er en hobby som jeg egentlig liker.

1 kommentar:

  1. Huff, ja det virker som en uflaksklubb. Du har fortalt disse tingene til meg mange ganger, og jeg vet heller ikke hvorfor det er så få interesserte i tango i Trondheim, eller hvorfor folk slutter. Får håpe at ting blir bedre i fremtiden... hvem vet.

    SvarSlett

Hvem kan bli årets kommentator mon tro...