torsdag 30. mai 2019

Uke 22: Ølbrygg



Det er nesten to uker siden jeg fylte den store plastdunken (bildet over) med 2 stykker Geordie lager ølkonsentrat og en kilo sukker. Dette var først varmet opp i en stor kasserolle, før jeg hadde det i dunken sammen med vann. Til slutt hadde jeg selvsagt gjær oppi. Det fylte omtrent 28 liter totalt. I dag har jeg fylt innholdet over på flasker.


Jeg tok frem hydrometeret for å være helt sikker på at det ikke var for mye sukker igjen.


I dunken viste hydrometeret at jeg var nær den gule merkingen for "flasking".


Plastdunken plasserte jeg på vaskemaskinen.  Det var på tide å ta ibruk heverten.


Når jeg skulle fylle flaskene, plasserte jeg dem på en krakk av aluminium. Flaskene var i hovedsak brukte Cola og Pepsi-flakser, som jeg hadde bedt min mor å samle på. Jeg brukte en dråpe Zalo og varmt vann til å vaske flaskene. Det var nok å riste på flaskene med vann i, for å få de rene. Dette hadde jeg gjort på forhånd (og ikke mens jeg flasket).


Det var ikke så lett å få til å et bra selfie-bilde mens jeg fylte flaskene med øl.


Jeg forsøkte for å unngå å få mye gjær i den siste flasken, ved å holde plastdunken på skrå.


Det ble ganske mye gjær i den siste flasken likevel. Etter at jeg hadde skrudd på lokkene til flaskene, kom jeg på at jeg hadde glemt å fylle de med en spiseskje sukker (for å skape kullsyre). Dette skulle helst vært puttet i flaskene, før jeg fylte dem med øl.


Jeg klarte ikke å finne trakten som skulle vært et sted på vaskerommet, så jeg tok i bruk en trakt laget av et A4-papir og litt teip. Jeg åpnet flaske for flaske, og fylte de med sukkeret jeg hadde glemt.

Jeg brukte noen minutter på undre meg over at jeg ikke hadde funnet trakten. Jeg må vel innrømme at jeg ergret meg litt. Har noen vært å rørt den? Kan noen ha gått i søvne og kastet den? Kanskje jeg ville finne den om jeg ryddet litt.


Jeg endte opp med å finne trakten jeg lette etter. Jeg fant den mens jeg ryddet på vaskerommet.


Jeg drikker svært lite øl. Disse flaskene gir jeg i hovedsak bort til min mor og far. Noen få av flaskene kan jeg gi bort til noen av naboene. Kanskje gir jeg bort noen til Kristian og Nils. Først må jeg uansett vente litt lengre for at karboneringsprosessen i flaskene skal være over.  Den kan være over i løpet av et par dager, men smaken på blir bedre om man venter noen uker eller måneder lengre.

Ølkonsentratet (Geordie) kjøpte jeg på Europris på Lade, og det består i hovedsak av malt. Jeg har hør at øl blir mye bedre dersom det er i mest mulig grad er lagd av malt, i stedet for sukker. Å bruke 2 stykker Geordie og i en kilo sukker, vurderer jeg som et kompromiss mellom pris og kvalitet. Selv om jeg lot brygget stå på dunken i nesten 2 uker, så kan 3-4 dager være nok.

Jeg har hørt at det er ganske lett å også lage malten selv (fra korn). En gang i fremtiden vil jeg kanskje lage øl på den måten. Isåfall blir det mest sannsynlig et innlegg på bloggen om det.

fredag 24. mai 2019

Uke 21: Brødbakst


Over mange år har jeg hadd en vane med å bake brød. Jeg spiser svært sjeldent noe annet type brød, enn mitt eget hjembakte brød. Dagens innlegg vil handle om dagens brødbakst.



Først hadde jeg 2,5 liter vann i brødmikseren. Får å få passe temperatur fylte jeg først 1 liter kaldt vann, og den neste 1,5 literen med varmere vann. Temperaturen på vannet, har en effekt på hvor lenge deigen må heve. Jeg vil tippe at temperaturen på vannet ble liggende et sted mellom 20 og 25 grader.


Ingredienser jeg brukte var finmalt rugmel, helkorn hvete, tørrgjær, siktet hvetemel, solsikkefrø og linfrø.


Jeg målte ikke nøyaktig hvor mye jeg brukte av hver ingrediens.


Jeg hadde litt sukker oppi, for å få en raskere heving av deigen, men dette er ikke nødvendig. Formene smurte jeg inn oliven-olje.


Etter omtrentlig 45 minutter ble ovnen skrudd på med 205 grader celsius. Hadde jeg ventet lengre med å sette på oven, ville det blitt mye søl i den.



Brødene var ferdig etter omtrent 50 minutter. Jeg tok de ut av formene og hadde de litt lengre i ovnen for å få en litt hardere skorpe.


Min grunnoppskrift er som følgende:
- Minimum 1,75 liter vann. Maksimum 2,5 liter vann.
- Tørrgjær eller våtgjær.
- En miks av ulike frø og kornsorter for å få opp mengden fiber og kostfiber i brødet.
- 2 kg siktet hvetemel.


Resultatet av brødbaksten blir ulikt hver gang. Når brødene er ferdige, danner jeg meg en ide hvordan jeg skal gjøre det annerledes neste gang. Den type vurderinger som gjøres etter dagens bakst, går i retning: Ikke mer enn 2,1 liter vann neste gang. Mindre havregryn, mer solsikkefrø, mer rugmel. En dag vil jeg kanskje gjenoppdage hva jeg gjorde den gangen jeg lagde mine beste brød. Brødene er forresten veganske, men det er vel de fleste brød uansett.

fredag 17. mai 2019

Uke 20: 17 mai. 2019

 


Min bror holdt på sin sønn: Fredrik (som ble født 30. januar 2019)


Min nevø, Teodor, vandret i toget som gikk på Vikåsen omtrentlig klokken 16.00.


Jeg glemte å ta av meg capsen i selfie-bilde av meg selv, som kanskje ser litt rart ut.


Min niese, Eline, klatret i leketårnet ikledd en same-kofte.


Jeg synes same-koften var veldig fin, så jeg tok et til bilde.


Andre hendelser denne uken: RBK sliter.

16. mai spilte RBK på hjemmebane mot FK Haugesund. Hjemmelaget tapte 0-2. Tabellen ser slik ut (skjermdump transfermakt):


Ranheim er best i byen med 7 poeng på 8 kamper. Rosenborg er på nedrykksplass med 6 poeng på 8 kamper.  4 mål scoret, 12 mål sluppet inn.

Det ligger an til å bli en skandale-sesong for Rosenborg. Hva skjedde? Jeg prøver meg med en forklaring. Kåre Ingebrigtsen ble sparket, antageligvis fordi styret i RBK mente det var negative utviklinger og tendenser i laget.  RBK har solgt sine beste spillere de siste årene. Fredrik Midtsjø og Jonas Svennson gikk begge til AZ Alkmaar i Nederland. Ole Selnæs gikk til AS Saint-Étienne i Frankrie, og senere til Shenzhen FC i Kina. Alle disse var forøvrig fra Trøndelag.

De siste 20 årene har det blitt et større skille mellom lønn til fotballspillere basert på hvilken liga de spiller i, noe som gjør at det er vanskeligere for RBK å holde på spillere nå, enn det var på 90-tallet. Ved salg av spillere, har RBK forsøkt å kompensere med "gode" spillerkjøp. De fleste spillerkjøp de siste årene har tatt utgangpunkt i at laget har spilt i en 4-3-3 formasjon.

Da Rini Coolen tok over som midlertidig trener, fortsatte han å bygge på mye av det samme innen formasjon, men justerte den i noen av kampene. Laget spilte relativt godt i eliteseriekampene. I Europa League oppnådde laget svært dårlige resultat, og fikk kun 1 poeng på 6 kamper, med 10 mål i minus på målforskjell.  Laget ikke spilte så veldig mye bedre enn hva du gjorde under Kåre (om de iheletatt spilte bedre). RBK-styret bestemte seg derfor for at de ikke ville satse videre på Coolen.

Rundt juletider gikk det rykter om at Eirik Horneland var RBKs nye mann. Supportergruppen, Kjernen, advarte mot det (NRK). Antageligvis ville minst 90% av hele Trondheim advart mot det. Jeg mener å huske at vi var flere på Vikåsen som antok at det var snakk om falske rykter. Om det var sant: Hva i all verden slags logikk skulle det vært basert på? Vi så kun et ukjent trenernavn som ikke engang spilte 4-3-3 Eggen-fotball.

4-4-1-1 Horneland-ball er tydeligvis ganske langt fra 4-3-3 Eggen-ball. Horneland har allerede gått over til 4-3-3, siden det opprinnelige av tankegods ikke har fungert. Jeg vet fortsatt ikke hva Horneland-ball er ment å representere, men RBK har fått to helt åpenbare mangler. Den ene at de nesten ikke skaper målsjanser. De andre at det har blitt altfor lett å score mål mot Rosenborg. Spesielt ofte slipper de inn mål som kommer som konsekvens av et innlegg og kanskje gjerne en heading.


Jeg mistenker at Horneland før eller siden vil få sparken. Når vi først snakker om trenener og managere: Jeg mistenker at Ole Gunnar Solskjær (for Manchester United) også vil få sparken. Det så veldig bra ut for han de første 17 kampene, med 17 seiere og en målforskjell på +26. Det så veldig dårlig ut for de neste 12 kampene, med 2 seiere og en målforskjell på -14.

Det blir likevel interessant å se hva som kommer av salg og kjøp av spillere for United i sommer. Solskær har ingen historikk med på å skaffe internasjonale toppspillere for en klubb. Jeg drister meg til å spørre: Hvem tror du får sparken først? Horneland eller Solskjær?

fredag 10. mai 2019

Uke 19: En ny æra for bloggen begynner


Min blogg har ikke fått mange kommentarer under de innlegg som har kommet i år. Det ser ut som om flere av de som tidligere har kommentert på bloggen, nå har meldt seg ut. Jeg spør meg selv: Har bloggen min blitt uinteressant?

Jeg føler meg litt demotivert av å tenke på min egen blogg. Det føles som om den er mye dårligere enn den burde være, og at den har vært mye bedre tidligere.

I hvilket tidsrom var bloggen på sitt beste? Hvilke ting var med på å gjøre bloggen bra? Kan det gjenskapes?

Jeg tror det var en god ide å legge til uke-nummer foran innleggene og samtidig si: Fra nå av kommer kommer det innlegg til bloggen ukentlig. Jeg tror ellers det kan være en god idee å passe på at innleggene ikke blir for lange. Det kan være lurt å ha med minst ett bilde. På tide å lage et innlegg etter dette mønster...

Blogger kjøpte to sitrusplanter



Jeg var med Kristian til Plantasjen (butikk). Der så jeg at de solgte forskjellige sitrus-tre. Jeg kjøpte en sitron-plante og en kumquat-plante.


Blomstene på sitron-planten luktet bra. De to sitronene som hang på det, hadde blitt så store at de knakk av greinene. Nå er jeg nysgjerrig på hvor lang tid det tar før den vokser blomster igjen, og hvor lang tid det tar før det vokser fram en moden sitron.

Når det gjelder kumquat-planten, så hadde jeg aldri smakt dens frukt før da. Skallet er søtt, og frukten inni er ganske sur og syrlig. Jeg tror smaken ville blitt vurdert som litt for uvanlig for folk flest.

Planen er å la de stå ute i solen om sommeren, og alltid passe på å ta de med innendørs, hvis det er fare for at det kan bli kaldere enn 2 grader Celsius.  Det har forresten ikke vært mye sol den siste tiden. I stedet har det vært regn, snø eller overskyet. Norge har fått et rarere klima de siste årene, på grunn at de globale karbongass-utslippene.