lørdag 31. desember 2016

Årets kommentator 2016


Antall innlegg 2016: 40

Januar: 5 innlegg


Brage 5 av 5  innlegg kommentert

Pawel 4 av 5

Nils 2 av 5

Kristian 1 av 5


Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/01/teodor-kjrer-akebrett-med-onkel.html

Februar: 3 innlegg


Brage 3 av 3

Nils 3 av 3

Kristian 2 av 3

Pawel 1 av 3


Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/02/vinterfestival-i-as-2016.html


Mars: 4 innlegg

Brage 2 av 4

Kristian 2 av 4

Pawel 2 av 4

Nils 2 av 4

Jakob 1 av 4

Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/03/knappeblogger-forsker-gjre-ulogisk.html

April: 4 innlegg


Brage 3 av 4

Kristian 3 av 4

Nils 1 av 4

Pawel 1 av 4

Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/04/trondheim-tangoklubbs-tangoweekend-2016.html

Mai: 3 innlegg


Jakob 2 av 3

Brage 1 av 3

Pawel 1 av 3

Nils 1 av 3

Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/05/geirknappen-spiller-piano.html


Juni: 4 innlegg

Kristian 4 av 4
 
Pawel 2 av 4

Brage 1 av 4

Nils 1 av 4

Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/06/geir-spiller-det-vakreste.html


Juli: 2 innlegg

Brage 2 av 2

Kristian 2 av 2

Nils 2 av 2

Beste innlegg: http://geirknappen.blogspot.no/2016/07/telttur-med-nils-kristian-og-bloggeir.html


August: 2 innlegg


Brage 2 av 2

Kristian 2 av 2

Nils 1 av 2

Jakob 1 av 2

Beste innlegg: https://geirknappen.blogspot.no/2016/08/geirknappen-blir-onkel-igjen.html


September: 2 innlegg


Brage 1 av 2

Kristian 1 av 2

Nils 1 av 2

Beste innlegg: https://geirknappen.blogspot.no/2016/09/ny-mobil.html


Oktober: 4 innlegg


Brage 3 av 4

Krisitan 3 av 4

Nils 2 av 4

Beste innlegg: https://geirknappen.blogspot.no/2016/10/min-bror-kristian-sitt-nye-hjem.html


November: 2 innlegg

Brage 2 av 2

Kristian 2 av 2

Beste  innlegg: https://geirknappen.blogspot.no/2016/11/8-november-velger-usas-befolkning-ny.html

Desember:  5 innlegg


Brage 4 av 5

Kristian  4 av 5

Nils 2 av 5

Stine 1 av 5

Beste innlegg: https://geirknappen.blogspot.no/2016/12/eline-dpes.html


Totaler:


Brage 29 av 40

Kristian  24 av 40

Nils 18 av 40

Pawel 11 av 40

Jakob 4 av 40

Stine 1 av40

Forklaringer og oppfatninger

Når jeg kårer beste innlegg hver måned så er det utfra hva jeg tolker er mest populært, basert på hvor mange kommentarer innlegget får. Det er kommentarene som er med på å gi liv i bloggen. Det er ikke bare innholdet i hvert innlegg som trekker nysgjerrighet til bloggen, men om noen kar kommentert innholdet til det. Selv tror jeg de forskjellige blogglesers kommenater er mer interessante å lese enn en eventuelt reaksjon av BlogGeir til kommentaren.

I år vektlegges ikke spesifikke kommentarer som grunnlag for seier, men hvor aktiv vinneren har vært i kommentarfeltet gjennom året.

OG vinneren er


Brage.

Det kan nevnes at Pawel hadde et veldig sterkt kandidatur første halvår. I en stund så det ut som han kunne tatt seieren som en slags "dark horse": helt ny i blogg-kommentering, men likevel vinner... Men slik ble det altså ikke. Eneste reelle utfordrer var Kristian. Nils som har flest titler hadde dessverre ikke sjans i år til å vinne. Fortjente Brage seieren? Kom gjerne med din mening i kommentarfeltet.

søndag 25. desember 2016

Ny juletradisjon



I dag sa min bror Brage til meg: "skal du ikke lage juleinnlegg på bloggen slik som du gjør hvert år?" Jeg minnet Brage på at jeg ikke har tradisjon for dette på bloggen. "Lag en tradisjon da", sa Brage.

Da jeg senere i dag satt i husstandens sauna sammen med Brage og Kristian, kom jeg opp med ideen om å intervjue Brage. Mitt første spørsmål var "Hva slags spørsmål ville du stilt dersom du skulle intervjuet meg?". Jeg tillot også at Kristian kunne svare på det samme spørsmålet.


Kristian: "Hva synes du er den beste julefilmen?"


Jeg har jo ikke sett en eneste film i julen, og jeg gidder jo ikke å se om igjen filmer jeg har sett før. Mitt svar var derfor at jeg måtte tenke meg om. Kanskje må jeg se flere julefilmer før jeg gir et endelig svar. Jeg forestiller meg at jeg ville likt filmen " How the Grinch Stole Christmas!" fra 1966, men den filmen har jeg faktisk ikke sett. Likevel må jeg innrømme at jeg skjønner Grinch-konseptet veldig godt. 


Kristian: "Hva synes du er den beste julesangen?"


Selv har jeg ikke spilt noe som helst julemusikk i julen, hverken på piano eller ved hjelp av elektronikk. I utgangspunktet har jeg begrenset med ideer for hvordan jeg eventuelt skulle lete for å finne spesielt god musikk og som samtidig lever opp til det krav at det kan kalles julemusikk.

Yanni er en komponist jeg har sansen for, men dette er ikke en komponist som vanligvis lager noen form for tekster til sine melodier. Hvilke tonekomposisjoner ville eventuelt være slik at det opplevdes som julerelatert, hvis det fra før av ikke hadde noen sangtekst? Også for Kristians andre spørsmål vurderer jeg det slik at jeg både bør lete mer og tenke meg mer om før jeg avgir svar.


Kristian: "Hva er det juleminne du husker best?"


I min yngre barndom hadde jeg begrenset med penger. Jeg spurte min far om han kunne gi meg 20 eller 30 kroner som jeg kunne skaffe en gave for. Det fikk jeg. Min bror Sindre knadde og gnudde på den mystiske, lett-vektige gave som jeg hadde pakket inn. Selv i dag vekker det begeistring hos min bror Sindre, når han prater om den gangen han fikk en potetgullpose i gave, "på deling med hele familien til og med".

 Jeg mener å huske at Sindre dengang var noe misfornøyd med at gaven var mindre optimal, da de fleste potetgullflak var knust i mindre smuler fra hans egne hender, fra perioden da potetgullposen lå innpakket under juletreet. Jeg utfordrer Sindre selv å kommentere disse ting under i kommentarfeltet.


Brage: "Hva tror du på mest av: julenissen, Jesus eller Snåsa-mannen?"


Min første reaksjon var at selve spørsmålet var ganske uklart.


Om Nissen

Det virker som om at stort antall av Norges husstander holder et slags amatør-teater der et medlem av husstanden eller en bekjent kler seg i en maske og rød drakt, der den som bærer denne bekledning kalles Nisse. Fordi det er snakk om at mange personer som kler seg ut på denne måten i samme tidsrom, blir forvirrende å snakke om en Nisse, men mange nisser.

Jeg forstår ikke hva slags trosspørsmål kan stilles i forhold til beskrivelsen over. Nisse-delen av spørsmålet kan tolkes på forskjellige måter, for eksempel om jeg tror det finnes en som tar på seg Nisse-rollen bedre enn andre og kanskje "nisser" best. Jeg tror likevel bruk av ordet nisse i spørsmålet er ment å oversettes med ordet "falsk".

Min nevø Teodor på 2 og et halvt år, ble noe skremt av den nissen han ble utsatt for denne julen,  og bør kanskje lære seg å lese geirknappen snarest.


Om Jesus

Det snakkes her om den Jesus som brukes som tidsreferanse i Norge, der år 0 er Jesu fødsel, dette selv det bare er snakk om et omtrentlig årstall og navnet ble på sin tid uttalt på en helt annen måte.

 Selv om det ikke finnes absolutte bevis for at vedkommende har eksistert, virker det for meg rart dersom Jesus daværende eksistens var oppdiktet. Bruk av personlighet Jesus i spørsmålet kan tolkes som "har kanskje eksistert og hadde kanskje evne til å helbredelse"

Med tanke på beskrivelsen over vil jeg ikke påstå at alt ved Jesus var like falskt som Nissen eller falskere enn Nissen.


Om Snåsa-mannen

Her er det snakk om en påstått helbreder ved navn Joralf Gjerstad som er bosatt på Snåsa. Jeg har sett klipp på TV av denne Joralf, så jeg vet med større sikkerhet at eksistensen av Joralf har forekommet.

Jeg liker å forholde meg til synspunkt tar hensyn til teori og observasjoner og en synergi mellom de to. Dersom noen har blitt helbredet, er for meg høyst relevant med en forklaring hvordan det har skjedd. Dersom ingen forklaring kan gis, er det grunn til skepsis.  Bruk av personlighet Joralf i spørsmålet kan tolkes som "har garantert eksistert, men ingen kan bevise noen sammeheng der han er årsak til helbredelse". Jeg ville frarådet Joralf fra å forsøke å helbrede en ebola-virus pasient.

Jeg oversetter dermed spørsmålet til Brage:

 Hva tror du mest på av "falsk", "har kanskje eksistert og hadde kanskje evne til å helbrede" og "har garantert eksistert, men ingen kan bevise noen sammeheng der han er årsak til helbredelse"?


Siden jeg opplever spørsmålet som lite presist, bli mitt svar som følende: Her er det at personen Jordalf har eksistert, man kan tror mest på, tror jeg.


Til stutt tenkte jeg å ta et bilde av Brage. Siden han plasserte seg ved siden av et lite opplyst juletre, og at an ikke ville flytte seg til mer opplyst område, for bedre lysbilder, tok jeg bare bilde av han med varme-kamera.

God jul.

søndag 18. desember 2016

BlogGeir feiret 30 årsdag

Lørdag den 17 Desember feiret jeg 30 årsdagen min. Jeg blir 30 år i morgen, 19 Desember.


 Av Roger fikk jeg supermann sokker. Av Kristian, Stine, Teodor og Eline en grå joggebukse. Av mor og far en regnbukse. Av Nils en pose godteri og en lighter uten gass. Av Pawel et notehefte av den legendariske Yanni. En skjorte av Teodor og Eline. Et redskap som gjør en mobiltelefon om til VR briller av Sindre.

Jeg er svært fornøyd med å ha fått mange klesplagg, da jeg vet at jeg har til vane å bruke nettopp klesplagg når jeg oppholder meg innendørs. Men gjett hva... Jeg har faktisk til vane å bruke klesplagg når jeg beveger meg utendørs også.

Teodor og Eline er tydeligvis genier på å finne gaver selv om de ikke har fylt 3 år ennå.

Ryktene forteller også at jeg kan vente meg gaver av andre søsken senere i Desember.

Under bursdagen arrangerte vi poker turneringer. Kort oppsummert kan jeg si at jeg vant denne turneringen. Pokergeniet Nils nådde ikke duellen engang. Hva kan være forklaringen på dette?

Takk for en fin bursdagsfeiring.

onsdag 14. desember 2016

Inntrykk fra "Vi ses hos Clement: Anders Fogh Rasmussen"



"Vi ses hos Clement" er det politisk tv-program med Clement Behrendt Kjersgaard som programleder for Tv-kanalen Danmarks Radio (DR). Anders Fogh Rasmussen ble invitert fordi han var NATOs generalsekretær i tidsrommet 1. august 2009–30. september 2014, og at det derfor var relevant å utfordre han på hans meninger i internasjonal politikk.


I samtalen fantes det i hovedsak to forskjellige perspektiver:


Det ene perspektivet var at man som mer demokratisk nasjon eller som militær-allianse bestående av mer demokratiske nasjoner, ikke burde bruke militærmakt for å endre et regimer i et autoritære land, fordi det fører ikke noe godt med seg.

Det andre perspektivet var at man som mer demokratisk nasjon eller som  militær-allianse bestående av mer demokratiske nasjoner, burde bruke militærmakt for å endre et regimer i et autoritære land, fordi det fører faktisk noe godt med seg.
 
Her var det forskjellige observasjoner og teorier som bygget opp hver syn. Det mest relevante observasjons-grunnlaget ble antatt å være utfall av militær-innblanding i land som Irak, Libya og Syria.



Om årsakene for å invadere


Rasmussen mente det var riktig å invadere Irak og Libya. Han mente også at det ville vært riktig å invadere Syria. Det etter min mening veldig uvanlig å snakke så åpent om invasjon av andre land, slik han gjorde.

Han virket å være lite opptatt av ideer som folkeretten og FN-pakten, altså internasjonale avtaler der nasjoner forplikter seg å ikke invadere hverandre. Når det gjelder årsaker for å invadere slik som det har blitt presentert i media, så har det ikke vært snakk om perspektiver som: "Dette er et undertrykkende regime, derfor har vi grunnlag til å invadere", slik som Rasmussen fremstiller sitt grunnleggende perspektiv.

Når det gjaldt invasjonen av Irak i 2003, ble det påstått av amerikansk etterretning at Irak produserte masseødeleggelsesvåpen. Det narrativ som ble presentert i media, dreide seg altså om at makthavere i Irak kunne være truende for befolkningen i andre nasjoner.

Da USAs president Bush invaderte Irak, uten støtte i kongress og eget folk, ble det ble aldri funnet noen masseødeleggelsesvåpen. USAs etterretnings-ansvarlige la senere skylden på kilder som ikke var troverdige.  Den såkalte kilden viste seg å være en som hadde diktet opp disse truslene, fordi han mislikte Saddam og ville ha han fjernet. Iraks daværende diktator ble likevel fjernet (les henrettet). At krigens årsaker slik det ble presentert i media, var løgn og bedrag, var ikke et faktum som ikke påvirket hans mening angående invasjonen.

I 2011 ble en til diktator, Gaddafi, også fjernet fra makten (les henrettet) . Det narrativ som ble presentert i media var at Gaddafi utgjorde en trussel for egen befolkning. Det ble påstått at det var viktig å få på plass en såkalt "no fly sone" (ikke-fly zone) så fort som mulig for å beskytte denne befolkningen. I praksis var "no fly zone" et tiltak som var nødvendig å får å styrtet diktatoren Gaddafi. Det var omtrent ingen i media som mistenkelig-gjorde at det eventuelt kunne være snakk om et 100% feilaktig narrativ, for å bli kvitt nok en diktator.

Siden Rasmussen var såpass åpen rundt sine perspektiver på behovet for og styrte diktatorer, uten nødvendigvis å ha grunnlag for det (utgangspunkt:FN-pakten eller folkeretten), vil i alle fall jeg mistenke at det var noe galt ved det narrativ media presenterte for å bli kvitt Gaddafi. Det selv om (vestlig) media aldri skulle konfrontere seg selv på det.


Rasmussen hadde forresten en veldig klar mening på hva som burde vært gjort i Syria. Hvis han hadde fått bestemt, så hadde han innført en "no fly zone" også der. Han ville presentert det som et tiltak for å beskytte sivile, men  som i praksis at  vært et tiltak for at Assad skulle fjernes.  Han var ikke så opptatt av å foreslå årsaker som folk ville anerkjent som gyldige årsaker for å invadere et land.
 


Hvis noen skulle prøvd å finne gylig grunnlag ville de kanskje forsøkt å bygge opp rundt ideer som: " det er kun Assad som skaper sivile tap", "opprørere dreper ikke sivile", noe som er garantert feil.  Det som for en stund tilbake kunne vært et slags idee-grunnlag for invasjon var bruk av kjemiske våpen, men mest sannsynlig var det jihadister som hadde brukt disse kjemiske våpnene. For jihadistene var det mest viktig hva folk ville tro om Assad. Det er likevel ingen som har noen som helst beviser.
 

Det kunne kanskje vært interessant å nevne at land som fra før av er autoritære, også ser ut til å være interessert i å bli kvitt Assad. For eksempel Saudia Arabia: Makthavere i dette landet har vel neppe noen hovedinteresse av at Syria skal bli et fullt demokrati. SA er vel mest interessert i å fjerne Assad fordi det kunne vært praktisk med en oljerørledning gjennom Syria og opp mot Europa.
 
Nå kunne det ha vært interessant å vite om Rasmussen i teorien ville vært interessert i å styrte makthavere i Saudi Arabia. Dette landet er tilsynelatende uproblematisk alliert med USA, selv om de er på 160 på demokrati- indeksen. Nord Korea er til sammenligning rangert som vært med 167.

NATO dekker landene som vist på kartet under.


Militæralliansen består av nasjoner som er i øvre halvdel på EIU sin demokrati-indeks fra 2015 (link).  Under er indeksen representert som et kart, der hvor mørke-rødt representer mest autoritære land.




Det kunne være interessant å vite hvor mange nasjoner han i teorien ville vært interessert i å invadere. Dersom Libya over tid faktisk forblir at et autoritært regime, ville han eventuelt vært interessert i å invadere det samme lande på nytt?



Om årsakene for å ikke invadere


Programleders rolle var å utfordre Rasmussens syn. Har egentlig disse invasjonene ført noe godt med seg? De virker som om de var enige om å overse en eventuell diskusjon rundt Rasmussen forenklede ideegrunnlag for å invadere, der jeg tolket Rasmussens perspektiv for å være "Dette er et undertrykkende regime, derfor har vi grunnlag til å invadere"

Programleder forsøkte å vektlegge de tilsynelatende observerbare negative konsekvensene av slike invasjoner. Disse invasjonene ser ut til å skape svært mange flyktinger, sivile tap og materielle ødeleggelser.



Nå skulle jeg egentlig gjerne sett klippet på nytt, for å huske hva som ble diskutert, men klippet har dessverre gått ut på dato. Klippet ville eksistert under denne linken:

https://www.dr.dk/tv/se/vi-ses-hos-clement/vi-ses-hos-clement-4/vi-ses-hos-clement-68#!/13:08

Jeg fikk forøvrig inntrykk at det gjennom samtalen var forsøk på bruk av språklig makt i retning "du kan vel ikke mene at din premisser og argumenter er logiske" som brukt av Rasmussen. Jeg tolket også at programleder kanskje pratet med en litt aggressiv tone, noe som jeg tror er mer uvanlig blant programledere i Norge.


Hva jeg kunne tenkt meg debattert i Norge


Jeg tror det kunne vært en god idee at Norske akademikere og politikere ble invitert til tv-debatt for å ta for seg de samme grunnleggende spørsmålene:

Var invasjonen av Irak klokt eller uklok?

Var "no fly zone" i Libya klokt eller uklokt?

Ville det vært klokt eller uklokt å opprette en "no fly zone" i Syria?

Hva slags meninger har de om Nord Korea som har det mest autoritære regimet i verden, og som stadig kommer med trusler av bruk av atomvåpen mot USA?

Til hvilken grad fremstilles konflikter  i media på en ubalansert måte, slik at seeren blir manipulert til å velge side i retning for å invadere?

Hvis man skulle velge mellom å invitere politikere eller akademikere til en slik debatt, ville jeg foretrukket akademikere.

Norge har etter min mening allerede noen av de beste debattledere i folk som for eksempel Fredrik Solvang (dax18). Men vi trenger også de beste debatt tema.


Og til slutt...

Hva tror bloggleser? Kjør debatt.

mandag 12. desember 2016

Eline døpes

Min bror Kristian sitt andre barn ble døpt
til Eline den 11 Desember 2016.


Bildet over viser papa Krøff og Eline.


Mine søsken Sindre og Brage hadde reist fra Kristiansand og fra Bodø i denne sammenheng. Begge to har mer hår på hodet enn Nils.


Senere på kvelden var jeg i en periode som en slags sovepute for Eline.

Jeg kan ellers nevne at jeg deltok  i bursdagsmilonga på Stjørdal den 10 Desember. Det var Terje som skulle feires. Dette var egentlig som en helt vanlig milonga, bortsett fra at Stjørdal fikk tidenes beste oppmøte og at Terje fikk nye dansesko.

onsdag 7. desember 2016

Udødelig telefon forsøk 2


Hvor lenge vil telefon vare denne gangen? Hva tror bloggleser?  Jeg må innrømme jeg ikke føler en trang slippe varen i vann med en gang.