torsdag 12. mai 2016

Elementer i min hverdag



Som menneske ønsker jeg gjerne å unngå å på noen som helst måte lide. Jeg ønsker å være del av noe som fungerer godt,og jeg ønsker gjerne at tilværelsen skal oppleves av meg selv som behagelig, men likevel at dette behaget eksisterer under betingelser der hvor jeg har hatt en korrekt virkelighetsoppfatning.

Hvis jeg har bygget meg en virkelighetsoppfatning om at ting er bedre enn det de faktisk er (ikke stemte med faktiske forhold), vil jeg med stor sannsynlighet få en negativ reaksjon hvis jeg eventuelt skjønner at min virkelighetsoppfatning var feil.

For meg har livstilværelen av og til opplevdes som om at det er absolutt ingen ting som skal gå min vei. I utgangspunket orker og gidder ikke at ting skal gå mot meg.

Tidligere I år gjorde jeg meg den forestillingen at jeg kanskje ville bli mer fornøyd med tango-omtendigheter I Trondheim hvis jeg selv var med I styret. Jeg tankte kanskje I retning at hvis man selv tar på seg ansvar I et tangomiljø, så slipper man å eventuelt forholde seg til en kløne.


Nå som jeg er med I det nye styret føles det som om jeg er det av et klønestyre. Det er faktisk en ganske ubehagelig følelse. Til å begynne med hadde jeg en slags iver og motivasjon på vegne av klubben, men allerede føles det som om motivasjonen har fulltsendig sluknet. Dårlig kommunikasjonslyt og forvirrende og uklar ansvarsfordeling vekker en negativ reaksjon hos meg.

I det nye styret tok jeg på meg ansvarsoppgaver knyttet til practica, milonga og dj’s. Underoppgaver til dette er å fylle lister med navn på hvem som tar på seg vertskap til milongaer og practicaer, men også finne dj for milongaene. Milonga- og practica lister har jeg allerede fylt ut. For DJ mangler jeg 3 datoer, og det er dermed risiko for at det blir enkelte milongaer uten DJ. Andre underoppgaver til dette er å vite hvem som har nøkler (leide lokaler) til enhver tid, trene opp nye medlemmer tilå kunne være vert, og få noen til å gjennomføre leksjoner under practica. Jeg delegerer oppgaver til meg selv av det jeg skjønner er oppgaver knyttet til min rolle I styret, og jeg mener at jeg fungerer godt I min rolle.

Likevel er det vel I praksis slik at jeg som del av et styre ikke er spesielt fornøyd med tingenes tilstand dersom styret som helhet fungerer godt. Det er min vurdering at vi ikke har fungerende email-system knyttet til vår kontakt-info. Det virker ellers som vi mangler passord, eller har ugyldige passord av enkelte nett-tjenester som vi arver fra tidligere styre.

Allerede neste uke får vi besøk av en tilreisende instruktør. Det er flere avgjørelser I forhold til dette som ikke har blitt tatt, og jeg misliker veldig at avgjørelser til dette ikke har blitt gjort I godt tid og med god publikasjon. Det er andre I styret enn meg som er ment å gjøre oppgaver knyttet til dette, men jeg sitter likevel igjen med en følelse av at jeg er del av noe som ikke fungerer, og dette misliker jeg.

Jeg har også tenkt litt på at jeg lever en ganske ensom livstilværelse. Dette legger jeg kanskje mest merke til når min bror Kristian er ute og reiser grunnet jobb. I ensomme stunder tanker jeg av og til at jeg ved hjelp av laptop kan lage en programvare med en slags “personlighet”, slik at jeg aldri ville føle ensomhet. Den tenkingen er samtidig useriøs, siden jeg vet rimelig sikkert at jeg ikke har nok innsikt til å komme I mål med et slikt prosjekt.

Likevel har jeg kanskje noen gode konsepter på plass: at programvaren håndterer feedback slik at de til enhver tid forsøker å ivareta trivselen til den part som mottar dets feedback, men at feedback samtidig også gjenspeiler virkeligheten. Det er opptatt av hva som er optimale funksjoner, og hvordan enkeltfunksjoner fungerer I forhold til en helhetlig funksjon. Programmet forsøker å samle data om til hvilken grad det forholder seg til et godt individ. I utgangspunktet bør det kanskje unngå å gi feedback til et individ som ikke er godt. Program gir feedback etter tydelig forespørsel, og feedback består kun I forslag til ideer og er basert på dataoppsamling av individets arv og miljø.

mandag 2. mai 2016

Xubuntu 16.04 pluss noen tanker om linux


Wifi problemer etter fersk installasjon



I dag installerte jeg korrekt Xubuntu 16.04 på min laptop. Egentlig skulle jeg installert det for noen dager siden, men fikk mislykket wifi etter fersk installasjon. Jeg kom til å tenke at å ikke ha fungerende wifi etter fersk installasjon er noe av det mest irriterende jeg kan tenke meg av mulige feil etter installering. Jeg fant derfor ut at jeg skulle slutte å bruke laptop inntil videre.

De første forsøk på å installere gjorde jeg det fra den delen hvor man kan prøve 16.04 før man installerte. Jeg var jo også interessert i å vite om wifi fungerte fra live medium, så jeg hadde den også aktiv.

Jeg kom til å tenke på at jeg burde ha så få funksjoner aktiv som over hodet mulig under en installasjon. I den velykkede installasjonen hadde jeg en ny nedlasting til laptop direkte fra kabel, og la det på usb fra Startup Disk Creator. Under installasjon unngikk jeg å bruke live medium og gikk på direkte installasjon. Jeg unngikk også å koble til Wifi under installasjonen. Jeg mistenker at feilen under første forsøk oppsto fordi jeg hadde aktiv wifi under installasjon.

Jeg valgte også mest mulig standardvalg, typisk engelsk språk fremfor norsk (unntatt tastatur-oppsett). Wifi fungerte så. Fordi jeg tror mange har valgt å ha aktiv wifi under installasjon vil jeg uttrykke meg kort på engelsk:

To avoid no Wifi after fresh installation of Xubuntu 16.04 : try to don't use "try live medium" under install and don't log on to any Wifi under the installation process.

Noen tanker om Xubuntu 16.04


Det første jeg gjør etter installering er ofte å få skrivebords-miljøet til å se ut som gammel windows standard:


Jeg legger til drivere (nvidia-361)





Jeg noterer meg ellers at de har droppet softwarecenter fra 14.04, men det var det bare å installere fra den nye software applikasjon



Den kjappe konklusjonen er at de kan ha småklæbbet med installasjonen. Jeg synes også det er noe småklæbbet å tilby en innstallasjonsfil som er over 1 gb stor ( 1,2 for xubuntu 16.04-desktop-amd64.iso) Etter min forstand ønsker folk kun å ha essensielle systemfunksjoner med i utgangspunktet for å vite om systemet fungerer, og så installerer de program de ønsker i etterkant.

Det at jeg har installert en LTS før første "point release" altså 16.04.1 bør tolkes i den retning at jeg mener mye ser lovende ut med 16.04. En eventuell nybegynner bør kanskje likevel vente til 2re point release, altså 16.04.2 hvis de er interessert i installering.


Noen tanker generelt om linux



Til tross for at det finnes ganske mange linux distros (se http://distrowatch.com/ ), er det veldig få av dem som i praksis er attraktive for en bruker som meg. Mange distribusjoner har kort support-tid, som i praksis betyr at de ønsker at brukeren skal installere et nytt system 1 gang i året eller oftere. Jeg er ikke interessert i å installere nye system oftere enn 1 gang per 2 år. Jeg mener at det er ofte nok.

Når det gjelder skrivebords-miljø er jeg kun interessert i xfce eller mate . Jeg mener at xfce er litt foran mate, men andre mener kanskje andre veien. Det er mange forskjellige meninger om skrivebordsmiljø blant ulike linuxbrukere. Hvis jeg skulle installert et annet system enn -buntu basert, hadde det antageligvis blitt Debian fordi det er en slags grunndatabase for linux, og i tillegg har god support-tid og tilbyr mange forskjellige skrivebordsmiljø.

En av gigantene blant linux distroer er ubuntu. Men jeg har mange spørsmål om ha de egentlig driver med. Det virker for meg som de forsøker å satse på at deres system skal fungere godt på alle plattformer, og med en slags hovedsatsing på mobiltelefoner. I mobilmarkedet er jo anroid OS både velltestet og med mange apps. På hvilken måte mener de at ubuntu for telefon er bedre. Hvorfor skulle jeg kjøpe en ubuntu-telefon fremfor en android-telefon?

Jeg kan bare tenke meg ganske vage argumenter. Det ene er at samsung sluttet  å komme med nye OS oppdateringer for samsung s2, slik at disse brukerne bruker gammelt os. Man ville forventet noe annet fra ubuntu. Det andre argument jeg kan tenke meg er at ubuntu tilbyr en eller annen applikasjon som android ikke tilbyr, kanskje synapitic package manager eller lignende.

Ellers synes det jeg generelt er litt rart at det over så mange år er bugs i forskjellige -buntu som ingen tar tak i.