torsdag 31. desember 2015
Årets kommentatorer 2015: Nils og Kristian
Det er årets siste dag og tittelen "årets kommentator" skal kunngjøres. I år er det så jevnt at jeg velger å dele tittelen mellom Kristian og Nils.
Forøvrig har da Nils vunnet alle år tittelen har blitt delt ut.
Premien er en nisselue med et mystisk innhold
Tittelen kan deles, men kan premien deles mon tro?
Jeg vil ellers nevne at jeg ikke har vært like kreativ i år som tidligere år med å finne opp innhold til bloggen. Det har dermed ikke blitt like gode vilkår for å komme opp med den optimale kommentar. Jeg skjønner at bloggleser lett kan finne på å si "skjerpings gøkkster, jeg vil ha flere innlegg, og av god kvalitet" Husk da på at jeg har funnet på blogginnlegg siden høsten 2009. Hvem andre i nabolaget har blogget like lenge? Hva skjedde med Brageknappens blog? Uansett: godt nytt år.
mandag 28. desember 2015
Kanskje er det best å permanent slutte å se nye filmer
Overskrift i dette innlegg gjenspeiler egne tanker rundt film, basert på hva som har kommet i år av film.
Star wars Abrams
Sist ute: star wars. Jeg hadde lave forventninger til filmen, og klarte likevel å bli misfornøyd. Star wars fikk mange terningkast 5 og 6 av ulike filmkritikere ansatt for aviser, og terningkast 6 er så feil for min del at jeg tror disse filmkritikerne er kjøp og betalt for å si noe positivt om filmen.
Star Wars Abrams 7 består i all hovedsak av stjelte ideer fra de tidligere filmene, men betraktelig dårligere gjennomført. De har spesielt hentet mange ideer fra "Star Wars: Episode IV - A New Hope" fra 1977. Star wars Abrams ødelegger merkenavnet Star wars så alvorlig grundig at man kan nesten si at de begår synder mot anstendige star wars fans.
Da jeg går ut av kino og vet det kommer en en oppfølger, så har jeg absolutt ikke lyst å se oppfølgeren. Og hvordan kan de iheletatt lage en oppfølger da de har kopiert så mange ideer fra originalen at det knapt finnes flere ideer å stjele. Med kopierte ideer mener jeg mest script kopi. Spoiler: IV handler om viktig informasjon lagret i en droide som gjemmer seg på en ørkenplanet. Senere eksploderer et romskip som kan ødelegge planeter. S W abrams = ren kopi. Og dette er bare ett par av en hel masse ideer som ren kopi av ideene til de gamle filmene.
Mange av dialogene i S W Abrams er så dårlig gjennomførte at det er flaue.
Creed
Spoiler: En boksefilm og en bokser som ikke bruker sin tid på å øve seg på boksing, men vinner boksekampene likevel. Man kan ellers se at de ikke har hatt råd til å skaffe seg kamera-stativ, da bildet gynger svakt opp og ned. En av årets mest elendige.Spectre (James Bond)
Spoiler: Bond film der bond ikke får ting å utstyr for å redde seg. Omtrent helt motsatt retning av hva folk ønsker å se i en bond film, nemlig en stor mengde utstyr og gjenstander til å redde seg.Ex Machina
Spoiler: Hvis man ser bort fra bevegelses-evne til AI, så kunne selv jeg lagd en bedre AI. Filmen tar ikke hensyn til menneske verdensarv tankegods " A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm." Isaac AsimovThe martian
Spoiler: Noe av det verste jeg har sett av amerikansk heroisme. Prøver å fremstille Nasa som best i verden innen romfart (vi trenger ikke hjelp fra kina en gang), men i for min del syes jeg det får NASA folk til å fremstå som de mest tilbakestående mennesker innen romfart på planeten. Dessuten, hvis Nasa er så ekstremt gode innen romfart, hvorfor ikke lande et objekt på en asteroide, slik som ESA har gjort, eller lag et enormt radioteleskop slik som "five hundred meter aperture spherical telescope" under Kinesisk romprogram.Jeg har sett flere flere filmer, der "mad max" er eneste minneverdige film i år. Det kan være jeg har gått glipp av noe. Bruk isåfall kommentatorfeltet.
Hva som passer meg
Når jeg går på kino er min hovedsaklige motivasjon å se nye ideer, og en stor variasjon av fantasi. En film som tar hensyn til det som allerede finnes av sci-fi hele veien tilbake til tankegodset til forfatteren Jules Verne. Bruk av kamerastativ bør vel være en selvfølge. Da det er så sjeldent man blir fornøyd av å se disse nye filmer, tenker jeg at det kanskje er like greit å slutte å se filmer. For eksempel danse tango i stedet.
tirsdag 22. desember 2015
Hvem bør bli årets kommentator på bloggen 2015?
Året kommentarer er telt ved å gå inn på eldste innlegg først og så trykke på "vis nyere" og lese øverste innlegg først. Jeg har i år lagt inn 0 flere passer for å gi oversikt over innlegg som i ikke fikk innlegg av kommentator. På den måten kan man få inntrykk av hvilke perioder ulike kommentatorer synes bloggen er interessant.
Nils
TangoUnchained
AllahNils
0
BryggeNils x2
OscarNils
ZZZZZzzzNils
NordbagNils, R2D2Nils
0
LogikkNils
NasseNils
EbayNils
0
KinaNils
gaming_Nils
Fortvilt486brukerNils
GrillNils
MarineNils
0
0
MadNils
AntiKimNils
BanneNils, NalleNøff
SquashNils
DøsigNils
ValsNils
BarcaNils
0
0
WirelessNils
PrintNalle
OppgittNils
ForbrukerNils
0
SkotthyllNils
9-livNils
0
VondtihalsenNils
0
0
0
0
0
IdyllNils, SensorNils
RiverNils
AliNils
0
BarcaNils
SavnerMoenNils
ZlatanNils
SvanteNils
0
StemFelaNils
Totalt 38
Jakob
2 1 0 1 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 0 1 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 1 4 0 1 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 1
Totalt 21
Brage
2 2 0 1 1 0 1 1 1 1 1 3 1 0 1 1 1 1 1 1 0 1 2 1 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 2 0 1 1 1 1 2 1
Totalt 36
Krisitan
1 0 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 0 1 1 1 1 1 1 4 1 1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 1 0 1 2 0 1 0 1 1 1 1 1 3 1 1 0 1 0 1
Totalt 45
Aage Hagerup
1
Pawel
1 1
Sindre
1
Brage og Jakob syntes antageligvis bloggen var mest interessant tidlig på året. Nils og Kristian har vært mer stabile kommentatorer gjennom året med gjevnt bruk av kommentatorfelt. Repetering av samme utsagn er ikke trekt fra i total-tellingen. For eksempel svarte ikke AntiKimNils da Kristian spurte: "Har folket pc da?"
Jeg har også lagt inn en link-liste under av innlegg jeg tror har vært mest underholdende. Hvilken av disse liker bloggleser best?
http://geirknappen.blogspot.no/2015/05/skotthyll-med-nils-og-kristian.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/06/en-forbausende-urevolusjonerende-telt.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/08/telttur-med-teodor.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/11/helgebesk-av-ellingsen.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/10/pa-hytta-til-nils.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/10/om-forstaelse-som-ikke-er-avhengig-av.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/11/helgetur-til-moen.html
http://geirknappen.blogspot.no/2015/12/geir-og-geir-spiller-fiolin-og-piano.html
Kreative bidrag:
http://i.imgur.com/1y0fMlM.jpg
Kreative kommentarer:
"Han ene Geir der var jo sykt flink." (kristian ellingsen 17. desember 2015 kl. 18.59)
"Himmel og hav. Detta var vakkert !" (StemFelaNils21. desember 2015 kl. 16.47)
Hvem bør vinnet tittel som årets kommentator? Kjør debatt i kommentatorfeltet. Referer gjerne til spesifike kommentarer om ønskelig.
mandag 21. desember 2015
Tippeknappeblogger
14 Desember var det holdt trekning for champions leage 8.dels finale. I den sammenheng vil jeg forsøke å tippe på forhånd hva vi kan forvente oss av resultater. Disse kampene spilles i ulike tidsrom mellom 17 februar og 15 mars.
Disse lagene tor jeg tar seg videre til 8.dels finale:
Wolfsburg
Real Madrid
Paris SG
Barcelona
Athletico Madrid
Manchester City
Jeg tror Juventus - Bayern München er en åpen kamp, altså mindre forutsigbart hvem som vinner selv om BM er antatte favoritter. Benfica - Zenit tror jeg også er et åpent oppgjør.
Likevel vil jeg advare mot at jeg har blitt en dårligere gambler med tiden. Jeg var på mitt største oppe i omtrent 520 kroner. Jeg ble etter hvert lei av å satse 5 kroner her og 5 kroner der, og begynte å satse 80 kroner, og så 100 kroner, deretter 150 kroner, og 200 kroner. Jeg observerte omstendighetene i kampene. Det hjelper ikke meg at det blir 5 stangskudd og 2 mål i en kamp der jeg hadde satset på at det ville bli minst 3 mål. Nå er jeg tilbake til utgangspukt på ca 100 kroner. Det er uansett bedre å gi seg som gamler hvis man ikke lenger gjør det mest for lekens skyld.
torsdag 17. desember 2015
Geir og Geir spiller fiolin og piano
Det nærmer seg jul, og i år blir hele familien samlet. Men det er noen dager venting fortsatt, og i mellomtiden kan Geir og Geir spille musikk. Advarsel: klippet er uegnet for individer med skjøre ører.
lørdag 28. november 2015
Knappeblogger ser spansk fotball med en venn
I dag fant jeg og en venn av meg, Pawel, ut at vi skulle forsøke å oppsøke et sted som viser spansk fortball, med hensikt diskutere og analysere underveis. Vi var i utgangspunktet usikre om vi ville være i stand til å finne et sted som ville vise spansk fotball, da vi var svært klar over at de fleste barer i Trondheim kun viser engelsk fotball i dette tidsrom.
Vi fant 3 steder som alle brukte alle sine tv-skjermer til å vise fotballkampen Manchester City - Southampton. Det var i de fleste av disse steder ikke logisk å foreslå noe i retnig: "vis meg ikke dette våset, og skru på spansk fotball", for eksempel hos bar ved navn "three lions" da denne var stappfull av engelske flagg og ulike engelske supporter-effekter.
Men vi fant etter hvert et sted O'learys nær munkegata. Vi kom inn fra da de skulle vise 2de omgang. Det var kampen Barcelona - Real Sociedad vi var interessert i å se. På forhånd hadde jeg tippet 3-0 i favør Barcelona. Jeg valgte imidlertid å kun satse på Luis Suares og Lionel Messi som målscorere. 5 kroner på hvert av disse navn.
Jeg bestilte meg en Pepsi til... hold hatten... kroner 49, bare for å bestille noe ved stedet. Pawel var fornøyd med at jeg ikke hadde bestilt noe til han, da han fikk høre prisen.
Som meningsnøytral i de fleste fotballkamper forsøkte jeg å se etter positive kvaliteter i begge lag. En av vår tids største mysterium innen fotball er kanskje: "Hva er den beste taktikk eller strategi for å forsvare seg mot et lag som dagens Barcelona?". Her vil jeg tilstå at mine ideer til løsningsforslag er begrenset.
Første omgang, som vi gikk glipp av, resulterte i 2-0 favør Barcelona. Mål til Neymar og Suarez da. Og nok et mål til Neymar etterhvert. Litt rart at Barcelona har et lag der man i en slik kamp kan med stor trygget kan satse på at enten Neymar, Suarez eller Messi vil bli målscorere, og at oddselskapet tilbyr en odds på Barcelona på 1.06. Altså at hvis man satser kroner 100 og at Barcelona vinner, så tjener man kun 6 kroner.
Hva vi likte med Barcelona var at de ikke sluttet å spille offensiv fotball bare fordi de ledet 3-0. Andre lag, slik som for eksempel Bayern Müchen roer ned tempo med en slik ledelse, men ikke Barcelona. Dette er en av årsakene til at jeg vil påstå at Barcelona per dags dato er verdens beste fotball-lag og det med stor margin.
Det vi likte med Real Sociedad var at de ikke hadde gitt opp å forsøke å spille fotball da de lå under med 3 mål, og jeg syntes at de tidvis hadde noe fornuftig press på Barcelona.
Jeg har jo tidligere lagd et utkast til tidenes fotball-lag (blogg-link). Vi observerte en del overbevisende enkeltprestasjoner i løpet av kampen, og vi la spesielt godt merke til prestasjoner av Neymar da Silva Santos Júnior. Kanskje må Cristiano Ronaldo ryke fra mitt utkast til tidenes fotball lag for å få plass til Neymar der, i allefall hvis Neymar blir enda bedre.
Jeg tror også at Diego Maradona må ryke fra mitt utkast til tidenes fotball-lag til fordel Andres Iniesta, som også spilte en god kamp, men jeg har selvsagt intet universalistisk fasit-svar på hvordan tidenes fotball-lag ville sett ut. I helhet et ganske greit påfunn å møtes for å analysere live-tv kvalitets-fotball, synes jeg.
De blir vel 3-0, tenkte jeg da jeg tok bilde over. "Jeg fikk rett på Suarez som målscorer i allefall". Mål i det 90de minutt av Messi og resultat 4-0. og med mine 10 kroner satset totalt, tjente jeg 5 kroner.
søndag 22. november 2015
Helgetur til Moen
Natt til fredag, tok jeg og min far Trond toget til Fauske i Nordland for å dra til et feriested kalt Moen. Det hadde blitt minusgrader og jeg fyrte i vedovn.
Brage, som bor i Bodø, kom på besøk.
Jeg hadde tatt med meg en nykjøpt sparkesykkel for å teste konsept med alternativ transport fra togstasjonen. Vi ble kjørt til Moen av min fars søster Turid. Det var ikke godt føre for sparksykkel...
Men jeg og Brage testet det likevel.
På bildet over er jeg.
Og her er Brage.
Et kort videoklipp av konseptet.
Ellers lagde jeg pizza på lørdag, og vi så fotballkampen Real Madrid - Barcelona hos en venn av Brage kalt Michael. Jeg forsøkte å være meningsnøytral, mens Brage holdt med Barca fordi de ifølge han leverer den beste fotballunderholdning.
Michael holdt med Barca fordi de hadde Luis Suarez. 0 - 4 til Barca, som spilte bra mens Real spilte både tidvis stygt, med blandt annet rødt kort, og i tillegg svært dårlig taktisk spill, med eneste lyspunkt med en god redning av Marcelo.
Er tilbake i Trondheim i dag, etter en fin helg.
mandag 16. november 2015
Endestasjonen for Norges landslag i EM 2016
Norge -Ungarn 12 november 2015 0 - 1 (Laslo Kleinheisler, etter "keepertabbe"). Ungarn - Norge 15 november 2015 2-1 (Tamas Priskin (14), Markus Henriksen selvmål (83) - Markus Henriksen (87). Totalt 3–1 Favør Ungarn.
Under bortekampen satt far, mor, Kristian, Nils og jeg å så på kampen, eller rettere sagt forsøkte delvis å se kampen. Nils klarte ikke å se direkte på Tv-skjermen fra tidlig i første omgang. "Jeg klarer ikke å se på når det går så dårlig sa han. Jeg oppfordret forøvrig mine foreldre til å ikke kommentere kampen underveis da det var klaging over hver en feil som ble gjort, og det var mange av dem, for det blir dobbelt så slitsomt å se kampen for meg hvis stuen er fylt med klagere.
Jeg hadde ellers satset noen kroner på resultat: 5 kr på 0-2 , som min far foreslo, 5 på 1-2 slik som Nils foreslo. Selv satset jeg 5 på 0-1 selv om jeg hadde mindre tro på det. Da målet til Ungarn kom etter 14 minutter, prøvde jeg å påpeke til min far at det var bra han ikke satser flere millioner på 0-2. Da prøvde han seg med "2-0 til Ungarn var det jeg mente".
Etter 1-0 målet satset jeg 20 kr på at neste mål ville bli scoret av Norge forbi den Ungarske keeperen i grå tøy-joggebukse. I stedet ble neste mål scoret av Norge forbi Norges keeper Nyland, etter selvmål av Henriksen. Ved 2-0 var ikke kampen lengre interessant lengre, da Norge i løpet av 10minutter måtte score 3 mål, mot et lag som var grunnleggende defensivt og hadde i løpet av hele kvalikk-gruppen kun sluppet inn 2 mål på hjemmebane.
5 minutter senere scorer Henriksen på riktig mål, men det er for sent. Kampen er over og reporteren som intervjuer landslagstrener Per Mathias Høgmo og er tydelig sint. En for mye verbalt angripende reporter, tenkte jeg. I fotballstudio er flere "eksperter" uenig i landslagstrenerens taktikk, VGs folkebørs gir Høgmo terningkast 1 (link 1, link 2), og mener det er for lite planlegging og et taktisk svakt lag.
Ifølge folkebørsen har også spillerne spilt en svært dårlig kamp. Da omtrent alle involverte i kampen i følge folkebørsen presterte enten middelmådig, dårlig eller svært dårlig, tenker jeg i etterkant på om det kan finnes noen oppbyggende sannheter rundt det hele. For eksempel: "Hva er den mest grunnleggende forklaringen på at Norge ikke tar seg videre?"
Ifølge uefa-coefficienten i europa per 13 oktober 2015, har Ungarn en 20de plass med en ranking på 27,142 mens Norge har 25te plass med 26,439. Se link. Altså Norge var og er lavere rated. I Norske medier har det vært mye overformidling av at Ungarn var det beste Norge kunne trekke. Men for det første fungerer slik kommunikasjon ofte som motiverende for Ungarn som blir motivert for å bevise at de er undervurdert, og for det andre er påstanden kanskje direkte feil, da Irland, Slovenia og Danmark er med lavere coefficient enn Ungarn. Terningkast 1 til alle som undervurderte motstand.
Enkelte har forsøkt å vektlegge at vi har en del spillernavn fra en del større fotball-lag enn hva Ungarn har. Vi har Keeperne Rune Jarstein, og Ørjan Nyland og midbanespillerne Håvard Nordtveit, Per Ciljan Skjelbred pluss Tarik Elyonoussi fra middelmådige klubblag i verdens nest beste liga; Tyske Bundesliga. Vi har Alexander Tettey fra ett bunnlag i verdens tredje beste liga; Engelske Premier Leage. Vi har Stefan Johansen i verdens 47 beste lag: Celtic. Se link. Vi har Martin Ødegard i teningsakademiet til en av verdens største klubber i den beste ligaen; Spanske La Liga.
"Storklubbnavnene er få, og med unntak av Ødegaard, er slettes ikke så mange spillernavn å skryte av på det norske landslaget, men det glemmes ofte at Ødegaard ikke er annet en første-års student til dette akademiet han spiller for i Madrid. Vi har ikke bedre lag enn at vi må hente en spiss fra en så trist liga som det den Norske tippeligaen. Kvaliteten her er så lav at enhver landslagstrener kan bli særdeles usikker på hva han skal satse på.
Alexander Søderlund er toppscorer i en liga der hvor keeper og forsvar er så dårlig, at man skulle nesten trodd at det ikke var forsvarspillere i de hele tatt og åpen mål, dessuten tenger spilleren mange sjanser for å score mål i en slik liga. Likevel er det slik at det norske landslaget har omtrent ikke bedre spisser å velge enn Søderlund.
Mot Ungarn borte, spilte Skjelbred og Johansen spilte en svak kamp. Hele laget gikk i den taktiske fellen til Ungarn og rotet bort ballen i angrepsposisjon gang etter gang, og kom ellers knapt til posisjon for å avslutte på mål. Kanskje er det trener som er dels skyld i feilen da for eksempel Sjelbred spiller sentralt på midtbanen i sin klubb Hertha Berlin, men blir tvunget til å spille høyre midtbane på landslaget. Tettey spiller i samme posisjon som Sjelbred og Nordtveit, i sitt klubblag, og det er kanskje årsak til at Skjelbred havner på ving, samtidig som at Tettey ende opp med å spille lengre tilbake på banen enn han ville gjort i sitt klubblag.
Hvis trener absolutt skal bruke de "større" navn i laget, og også ta hensyn til hvor de vanligvis spiller på sine klubblag, så ville Norge bli tvunget til å spille i en 2-3-3-2 formasjon, men en slik formasjon kan sannsynligvis kun fungere i klubblag, fordi det krever mer lag-koordinering, og landslaget øver ikke så ofte sammen. Mot Ungarn kunne det kanskje fungert å bruke Molde-laget (minus de to utlendingene) som i år har tatt 10 poeng i europaligaen, med to kamper igjen å spille.
Når det gjelder å sette sammen landslaget må man alltid gjøre kvalitetsvurderinger. Hvis man vil ha avsluttere på mål, tror jeg både Pål Andre Helland og Jo Inge Berget hører til fast på laget, selv om dette er spiller som kommer fra så triste ligaer som tippeligaen og allsvenskan.
Hvis man vil ha et ultradefensivt lag som er gode på markeringer, så bør man kanskje satse på andre spillere. De er vanskelig å få Ødegaard til å passe inn i et defensivt lag, da spiller er svak på markering og ball-gjennvinning. Jeg tror det Norske landslaget tapte mest fordi det var fravær av defensiv mentalitet i laget, og at en ren Molde taktikk kunne fungert. Molde spilte bedre mot Celtic enn hva Norge spilte mot Ungarn. Årsaken ligger antageligvis mest i mentaliteten til spillerne på banen. Ungarn er forresten et godt forsvarslag, men vinner neppe noe EM med den taktikken.
Til sist vil jeg si at det er kjennetegn ved mennesket at det før eller siden gjør en eller annen form for feil. Hvis trener skal byttes bør det kanskje byttes med noe som kan tenkes å gjøre betydelig mindre feil enn menneske, som for eksempel et dataprogram eller en robot.
torsdag 12. november 2015
Nok en ulogisk handletur
Kristian, Teodor og jeg tro til Sverige for grensehandel. Vi spleiset på noen brus-bokser.
Jeg kjøpte ellers 15 par sokker og en Nisse.
Siden slikt kjøp fremstår rimelig ulogisk skal jeg forsøke å forklare meg selv. Jeg var mest med på turen for sosialt samvær. Da jeg kom til butikken var det for meg logisk å i alle fall kjøpe noe. Butikken solgte sokker, som jeg kom til å tenke på at jeg hadde bruk for. Jeg har ennå ikke funnet et par sokker som tåler en million vask og hardt bruk uten å bli utslitt.
Nissen ende jeg opp med å kjøpe da jeg lot Teodor vandre rundt i butikken helt til han fant nissen, og jeg tenkte at det kunne være interessant å se hvor lenge Teodor kan leke med en slik nisse, før han finner ut at den kan spises.
Bloggen er forøvrig ellers kjent for mine ulogiske handleturer ( se blogginnlegg vår 2013). Hverken jeg eller Kristian kjøpte øl, da vi driver med eget ølbrygg, og vi opplever at det på mange måter fungerer bedre enn å kjøpe ferdiglagd øl. Når det gjelder kjøp av godteri har jeg funnet ut at det er mest logisk å kjøpe godteriet direkte fra fabrikkutsalget til den lokale sjokoladefabrikken i Trondheim, altså Nidar. Teodor ble lei av å kjøre bil etter en stund. Likevel en relativ grei tur.
mandag 2. november 2015
Helgebesøk av Ellingsen
Denne helgen fikk vi besøk av min bror Brage og min bror Sindre med sine barn Nora og William. Sindre var initiativ for at jeg fikk besøk på fredags milonga av han og Brage og Marie.
Og Brage her.
Brage dro tidlig på mandag. Vi andre gikk oss en tur i dag.
Teodor lette etter fisk, men denne dammen var for liten.
I denne dammen var det antageligvis fisk.
Men det er ikke en god ide å svømme med fisken denne dagen.
En fin gjeng på tur her.
Nora blåste såpebobler...
Som hunden Varga jaktet.
Jeg etterspurte noen visdomsord fra Sindre og han forsøkte med: "Hvis jeg er vis, hva er Marvin Wiseth?"
Vi vandret så hjem.
William tok godt vare på sjokoladen han fikk av meg...
Mens jeg, hans onkel, klarte å miste min sjokolade under dørtrappen. Arg.
søndag 25. oktober 2015
På hytta til Nils
Nils surfet litt på mobiltelefonen.
Etter hvert spilte vi litt "vri8".
Kristian lekte med Teodor ute.
Teodor hadde ellers fått sansen for å klatre opp trappen i hytta.
Han lekte litt på loftet.
Da jeg gikk for å fyre opp i badstuen, tok jeg bilde av en pent opplyst fjellside.
I år som i fjor, gynget jeg med Teodor i gyngestolen.
Jeg og Nils gikk over til å spille Omaha poker med fyrstikkesker i potten. Av og til hadde Nils den beste hånden.
Av og til hadde jeg den beste hånden.
Litt av en river dette. I helhet en hyggelig helg med Nils, Kristian, Stine, Teodor og meg.
onsdag 14. oktober 2015
Om forståelse som ikke er avhengig av verbalt språk (Argentinsk Tango)
I dette innlegg vil jeg skrive om den forståelsen man kan bygge for seg selv, som ikke er avhengig av verbalt språk. Over tid har jeg lært å anerkjenne argentinsk tango som en interessant arena for utøvelse av egen filosofisk praksis. For meg er et fornuftig spørsmål:
Hva forstår jeg uten verbalt språk?
For meg så er det mest sentrale elementet ved egen filosofisk praksis, at jeg i mest mulig grad forsøker tilpasse meg til den part jeg samhandler med. Samhandling kan være asymmetrisk, i form av at to parter har ulik grad av innsikt: for eksempel at person A vet mer enn person B, eller at person B vet mer enn person A.
Samhandling kan også være symmetrisk, i form av at to parter har relativt lik innsikt, altså at de vet omtrent like mye. Slik samhandling kan være vanskelig dersom både A og B vet lite om hva som fungerer. Det kan alternativt gå optimalt for seg dersom A og B vet mye av hva som er av det gode, og at det de oppfatter som er av det gode faktisk er det, og at mengden vit av gode, er betraktelig stor. Optimalt dersom A og B er bevisst på hva som er eventuelt uriktig eller dårlig informasjon.
I hvert tilfelle forsøker jeg å gjøre riktig justering. Hvis samhandlingen er asymmetrisk på en slik måte at jeg er den part som vet mindre, og at den jeg samhandler med, er nærmest feilfri innenfor et spesifikt felt, så utgjør det en læringsarena der hvor det gjerne opp til meg selv å prioritere hva jeg mest ønsker å forsøke å lære meg selv. I dette forsøker jeg også å ta hensyn til normative kriterier om å mest mulig ta hensyn til egen trivsel.
I Argentinsk tango kan man danne seg ideer om idealer, og man kan innse at det er mange elementer å ta hensyn til, for å leve godt opp til disse idealene. For å ta hensyn til egen trivsel tenker jeg gjerne at det er nyttig med idealer, men det er også viktig å gi seg selv tid til å leve opp til idealene. Her er blogglink til hva jeg anser som noen av grunnleggende idealer.
Av og til kan jeg tenke at det er innenfor rimelighetens grenser å tillate meg selv å ikke fokusere på å korrigere meg selv for mye, men i stedet anerkjenne den fremgang jeg har gjort ved å ha tidligere korrigert meg selv til å gjøre mest mulig riktig gjennom trivsel-baserte metoder.
Klippet viser fra practica forrige uke. Jeg vil beskrive det som en dans av forståelse som er verbalt språkløs. Ingen part i klippet er nybegynner, og ingen part er verdensmester. Førers innsikt er forskjellig fra følgers innsikt, men begge parter drar inn grunnleggende innsikt til dansen. Jeg vedkjenner at det er ting jeg glemte i dansen, men jeg ønsker ikke per dags dato å beskrive egne feil. Uansett ville nok beskrivelse av slike feil være unyttig lesestoff for gjennomsnittlig bloggleser.
Filosofisk praksis der en part vet mye og en part er nybegynner, eller vet lite, utgjør en betraktelig større kompleksitet for den som vet mer, dersom den mervitende ønsker ideal samhandling. Det utgjør enda større kompleksitet dersom to samhandlende parter er nybegynnere, som er ment å forstå, men dette kan være en tematikk for en annen gang og et annet innlegg.
onsdag 30. september 2015
Civilization 5 (del 4)
Fra turn 41 til 44 bygger jeg en til nybygger i Moskva.
Jeg sender de østover, sammen med en speider til å vokte dem.
Fra Novgorod kan jeg fjerne barbarenes camp.
Jeg sender så en speider for å fjerne restene av camp barbar.
Kuala Lumpur og Ur liker oss nå betydelig bedre.
Jeg sikter meg så inn på å lære sivilisasjonen filosofi.
Å fjerne en barbar camp for Colombo og Yerevan, har ingen effekt på dem, ettersom vi stakk av med et par arbeidere noen århundre tilbake.
Frem mot turn 58 bygget jeg de hengende hager i Moskva. Jeg bygger ellers 2 karavaner i Moskva og bruker de til å sende mat til St Petersburg og Novogorod. Vi fullfører ellers kulturpolitikkene fra tradisjontreet.
På turn 59 erklærer Gajah Mada og Dido krig mot meg. For Gajah har begeret rent over, da vi har lengre tilbake i tid hentet arbeidere fra bystater i øst, og med Novogorod, bygd en by som de mener er for nært deres territorium. Gajah har bygget allianse med Dido for å bygge et styrkforhold der Gajahs 152 og Didos 131 kan utfordre vårt Catherines 183.
fredag 25. september 2015
Logikkreligionens 3de utkast
Til mitt 3de utkast til en logikkreligion tenkte jeg at bevissthet-bærende biologiske organismers livs-tilværelse ofte består av å forholde seg til 4 grunnleggende ting:
1 Det gode
2 Det som oppleves som det gode
3 Det som oppleves som ikke det gode
4 Det som ikke er det gode
Det gode er ønskelig i enhver situasjon. Det som oppleves som det gode, kan være av det gode, men det kan også være av det som ikke er det gode.
Kunnskap, orden, kreativitet og planlegging er elementer som kan være nødvendig for å oppnå det gode. Disse elementer er ofte avhengig av at man er inspirert til å søke dem.
En problemstilling kan være:
"Hvordan kan jeg finne inspirasjon til å ønske å arbeide med en eller flere elementer som kunnskap, orden, kreativitet og planlegging for å oppnå det gode?"
Hvis man historisk sett har klart å oppnå det gode tidligere gjennom for eksempel kunnskap og orden, kan disse resultater være til inspirasjon for å fortsette. For eksempel kan man bygge en slik erfaring: “igjennom god orden og god kunnskap bygde jeg en god erfaring med å oppnå det gode”. Ødeleggende for inspirasjonen kan være innsats som ikke gav gode resultater.
En annen problemstilling kan være:
"Hvordan kan jeg med sikkerhet vite at det jeg oppfatter av å være av det gode, faktisk er det gode?"
PS: Tidligere utkast har vektlagt at det sjeldent er lurt å være skråsikker på det man tror.
Eksempel 1: “Å bygge kunnskap på riktig måte”
Noen tenker kanskje at universitetslektorer aldri tar feil, fordi de har gått gjennom et system der hvor de endt opp med å bli godkjent av andre til å drive på med det de gjør. Jeg sier likevel at det er stor sannsynlighet for at høyt anerkjente universitetslektorer kan gjøre en lang rekke feil.
Det jeg anser som den største risiko for feil hos en gjennomsnittlig lektor er en for svak samhandling med studenter. Kan alle lære hvor mye som helst? Jeg vil tro at nei er riktig svar her. Kan det oppstå et problem dersom den som skal lære, blir utsatt læring- og prestasjonspress som gjør at de får en uharmonisk utvikling? Her vil jeg definitivt svare ja.
Jeg kan referere til en lang rekke personligheter, for eksempel Jean Jaques Rosseau som mente barn måtte få tid til å vokse opp. Jeg vil også referere til David Elkind som mente at barneoppdragelse har fått preg av det haster med å bli voksen, og at stress gjennomsyrer tilværelsen vår.
Jeg vil referere til Friedrich Nietzsche som mente at universiteter var steder hvor man kunne lese seg til skade, ved at man ikke ble nok selvstendig tenkende rundt det man tar til seg av informasjon, fordi alle studentene blir presset til å følge et ugunstig studering-mønster som ikke gir rom for refleksjon, og som gjør at man blir en idiot som kun gjentar det andre har sagt.
Studenter kan bli utsatt for flere press-faktorer. En av dem er at, hvis de tar studielån, så er de med dagens studielån-ordning mer eller mindre forpliktet til å gjennomføre eksamener i alle fag de tar. Jeg har mistanker om at mange studenter bruker så mye tid å studere , at de knapt gir seg selv tid til å drive med andre ting.
En av de største potensielle skuffelser og negative læring-erfaringer for en student, er å levere en oppgave som ikke blir godkjent. Dette kan bli spesielt tungt dersom man får en tilbakemelding som ikke er nok oppbyggende og som er uklar på hva som ville vært riktig. Studenten kan oppleve at den har gjort en betydelig innsats som ikke gav ønsket resultat, og som er spesielt ødeleggende for egen inspirasjon, da studenten kanskje allerede føler seg overarbeidet, og som ønsker å gi seg selv litt mer fri, og i realiteten med hensyn til egen trivsel også burde gi seg selv fri.
Universitet-lektorers ståsted er kanskje ofte av formening at det er viktig å være streng med studenter. Studentens feil i semesteroppgaven er kanskje minimal, for eksempel å oppgi ett feil sidetall i referansehenvisning. Hvis lektor ber studenten levere oppgaven med denne lille korrigering, hos en første-års student, mener jeg at lektor er unødvendig streng. Man bør gi studenten tid til å utvikle en slik ferdighet.
Jeg kan like godt referer til egen erfaring fra da jeg var første-års student. Jeg påbegynte høsten 2009 med et fag som het “sosial identitet og organisasjon-dannelse”, men da jeg fikk en tilbakemelding på semesteroppgave, som innebar at jeg måtte omskrive den, og tilbakemeldingen var så begrenset at jeg ikke skjønte hva jeg burde ha gjort. Derfor valgte jeg å trekke meg fra å løse hele faget.
Jeg hadde også andre fag å ta hensyn til, og min logikk dengang var at man kan løse x antall oppgaver, men hvis man forsøker å løse x +1 oppgave, der 1 er 1 for mye, så vil det kanskje føre til at jeg løser flere oppgaver dårlig. Dengang tenkte også jeg at jeg i stedet kunne ta faget en annen gang. Etter å ha studert mer pedagogiske fag, ble det med tiden svært lite appellerende å ta opp faget igjen, og jeg kommer nok aldri til å ta faget igjen.
Lektor vil kanskje si “din feil, ikke min”. Jeg mener at systemet i seg selv, er i alt for stor grad lagt opp slik at studenten blir “skyld i egen fiasko” med mindre studenten er ekstremt intelligent, og/eller kan hente betydelig hjelp fra andre. Når det det gjelder universitet-fagstoff er det usannsynlig at foreldre vil være i stand til å hjelpe. Språkstrukturen til universitet-fagstoff kan også være vanskelig å tilpasse seg.
Studenten kan havne i en situasjon der det tenker at dette systemet for læring er av en slik art at det presser meg til å skulle forstå noe jeg ikke forstår. Fortvilelse vil så mest sannsynlig oppstå hos mange. Studenter kan føle et så sterkt press på læring, at de vil slite med å “koble fra”, når de tar seg fri, kanskje tenker på studier, når de forsøker å tenke på noe annet. Studier kan føre til at studenter føler ubehagelige følelser som nervøsitet, da studenten tviler på hva egen kapasitet er.
Jeg vil referere Hans Georg Gadamer, med å si at det ikke er mulig å presse noen til å forstå noe de ikke forstår. Sannhet kan tolkes det som fungerer i en gitt situasjon. Forståelse i form av: riktig sannhetsoppfatning, er noe som finner oss, hvis tilfeldighetene lar det skje. Det er ikke vi som finner den ved å presse oss selv til å finne den.
Kanskje er både student og lektor enig i at et “skyld i egen fiasko"- system ikke fungerer. Men hvis det var slik, burde ikke systemet justere seg for å fungere bedre for den som er ment å forstå? For å svare på dette vil jeg referere til et begreps-system jeg henter fra Jürgen Habermas. Mennesker får to typer verdener å forholde seg til: En verden som dreier seg om system, der for eksempel hvor opptil 10 +10 år skole blir påtvunget de unge. Og en livsverden som er grunnleggende for at man danner seg forståelse. Hvis man har for mange systemer som ikke tar nok hensyn til den som er ment å forså, kan det føre til at den som er ment å forstå, får reduserte ressurser for forståelse på grunn av påtvunget systemer.
De optimale betingelser for et individ å forstå noe universitet-releatert, er kanskje de betingelser han har ved å være utenfor hele utdanningssystemet til universalitet, hvor ingen vil presse deg til å forstå noe som helst, og at man kan avdekke sannheter for seg selv etter sitt eget tempo. De som begynner på videregående i dagens skole, må kanskje vente i over 10 år, før det oppstår de mest gunstige betingelser for læring.
Det riktige handlemønster i forhold til logikkreligionens 3de utkast, er å kommunisere med relevante parter, etter å ha forstått situasjonen til alle parter. Det er 4 spesielt relevante ledd å forstå og kommunisere med: student, lektor og politiker(e), og velgere.
Studentens case er allerede beskrevet. Lektorens arbeidsbetingelser kan være ugunstig i forhold til studenten, for eksempel ved at politikere krever at de skal publisere akademiske tekster hvert halvår, i tillegg til å forholde seg til relativt mange studenter, da det på mange måter ville vært mer rimelig å kun ta hensyn til studenten for å få mest mulig kvalitet ut av lektor-student relasjon.
Det ser mistenkelig ut som om politiker(e) har skyld for studenters eventuelle negative læring-erfaringer på universitetene, altså at politikere har skyld i studentens "skyld i egen fiasko". Selv i Norge tenker jeg ofte mange politikere langt fra har den innsikt som er nødvendig, for å finne de løsninger som er gunstig for de som er ment å forstå. Akademikere, lektorer og sivile kan sende brev til politikere og be dem justere for et mer gunstig system, men jeg tror det er en veldig høy terskel for at de vil gjøre dette. Likevel mistenker jeg at det er mange tilfeller av at lektorer har forsøkt å bringe politiker(e) til fornuft, men at politiker(e) likevel ikke tar hensyn.
Dermed ser det mistenkelig ut som velger(e) av politiker har skyld i at de lar feil politiker(e)styre, men det er ikke bare bare å snakke fornuft til velger(e) heller.
Jeg hadde egentlig tenkt å lage flere eksempler rundt introduksjons-spørsmål "Hvordan kan jeg med sikkerhet vite at det jeg oppfatter av å være av det gode, faktisk er det gode?” . Best å unngå å skrive et for langt innlegg. Studenter trenger positiv anerkjennelse for den innsats de gjør. Mange generasjoner har sannsynligvis opplevd ugunstige læring-betingelser på universitetet.
Jeg har vært forkjølet hele uka, og har kommet meg først i dag. Jeg tar gjerne tilbakemelding om innhold i dagens innlegg. Logikkreligionens 1ste og 2de utkast kan leses her (blogglink 1), og her (blogglink 2).
fredag 18. september 2015
Civilization 5 (del 3)
Dette er del 3 i en fortsettelse-serie, staret med del 0 til 16, og senere fra 16 til
26 ( del1 , del 2 ).
På turn 26 går jeg med speideren til nærmeste fjelltopp for å finne ut hvordan landskapet ser ut. Jeg bygger også en ny speider for å ta over oppgaven til den gamle. Jeg fortsetter å helbrede krigeren i øst.
Da jeg oppdager Colombo ser jeg at de har en uvoktet arbeider.
Det blir derfor en kortvarig konflikt med disse, da henter billig arbeidskraft til moskva.
De vil være sure på Moskva i mange århundre, men vil planlegger å bygge en god relasjon senere en gang.
Yerevan har også en uvoktet arbeider som vi også henter til Moskva.
Jeg velger landed elite som 4de kultur policy.
Indonesia har reagert på hvordan vi har oppført oss mot Yerevan, og vi forsikrer dem om at vi ikke skal skape mer konflikt i området.
Omtrent samtidig som vi har grunnlagt St petersburg, har vi bekjempet såpass mange barbarer for Kuala Lumpur, at de anser oss om venner. De velger å eksportere kultur til oss.
Innen nådde 41 turns har jeg også møtt på Bismark og Dido. Vi har en dårlig relasjon med 2 bystater vestover, fordi hentet sivilbefolkning og tillatelse. Vi har en god relasjon med 1 bystat østover. I vitenskaplig retning har jeg satset på kalenderen, etterfulgt av bronse og seiling.
Abonner på:
Innlegg (Atom)