lørdag 31. august 2013

Ideen om en verdensorganisasjon og Syria konflikten

I år 1623 kom det ut en bok som het “det nye kineas”. Denne bok var skrevet av en mann ved navn Emeric Crucé. Han foreslår i boken sin at verdens suverene stater kunne samles i en verdensorganisasjon. En nøytral men lokalt sentrert by kunne vært valgt som hovedkvarter for en generalforsamling. Når det oppsto forskjeller mellom statene, ville ambassadører samles og høre på argumentene til representanter fra de deltagende nasjoner. De ville så stemme å om de var for eller imot.

Le novveav Cynee (2)

Le novveav Cynee. ("Det nye Kineas")

Første forsøk på en praktisk oppfølger til Crucés (+ Immanuel Kant) blåtrykk var Woodrow Wilsons forsøk på å få til folkeforbundet i 1919, men U.SA var aldri medlem. I 1945 kom forente nasjoner til, og i 1946 oppløste folkeforbundet seg for å videreføre seg i forente nasjoner. Såvidt jeg vet så er alle jordens nasjoner per dags dato medlem. Likevel har jeg har inntrykk av at dagens internasjonale diplomati ikke fungerer så bra. En hovedgrunn til dette er blant annet forente nasjoners sikkerhetsråd.

Dette sikkerhetsråd har 10 ikke-permanente medlemmer, pluss 5 permanente medlemmer. De permanente medlemmene var først U.S.A, Storbritannia, Frankrike, Sovjetunionen og Kina. De nåværende permanente medlemmer er nesten det samme bare at Russland er medlem i stedet for Sovjet. Sikkerhetsrådets har myndighet til å etablere fredsbevarende operasjoner, etablere internasjonale sanksjoner og godkjenne militær aksjon.

Følgende regler ble lagd for sikkerhetsrådet(Artikkel 27 av forente nasjoners pakt):

1. Hvert medlem i sikkerhetsrådet skal ha en stemme
2. Avgjørelser fra sikkerhetsrådet angående prosessuelle saker skal bli gjort med en bekreftende stemme av 9 medlemmer.
3. Avgjørelser fra sikkerhetsrådet på alle saker skal bli gjort med en bekreftende stemme fra alle 9 medlemmer inkludert tilsluttende stemmer fra de permanente medlemmene; forutsatt at, i vedtak etter kapittel VI, og under punkt 3 i artikkel 52, skal en part i en tvist avstå fra å stemme.

Map of UN security council members

Mørk farge er de faste meldemmer.

Når det gjelder situasjonen i Syria er det slik at Russland og Iran støtter det sittende Assad regimet militært og har nasjonale interesser av å støtte Assad. Hva disse interessene egentlig er, er for meg uklart. Russland støtter Assad med millitære midler og samtidig og bruker sin vetorett i sikkerhetsrådet mot godkjenning verdenssamfunnets eventuelle militære inngripen. Dette til tross for at det stadig viser seg mer og mer bevis for at det brukes kjemiske våpen av Assad regimet mot sivilbefolkningen. Nå som U.S.A og Frankrike har uttrykt at de vurderer en militær inngripen uten godkjenning fra sikkerhetsrådet og har sendt krigsskip til regionen, svarer Russland med og også sende skip til regionen.

Også på norsk tv oppsto det debatt om Norge burde stille seg på U.S.A sin side i Syria saken, eller holde seg utenfor. Debattens argument for å holde seg utenfor var som følgende: “Norge burde holde seg til folkeretten og dermed ikke involvere seg militært” Dette innebærer at Norge kun med godkjenning av fra sikkerhetsrådet ville involvere seg militært. Dette var det Arbeiderpartiet, Høyre og Sv som støttet seg bak.

Debattens argument for å involvere seg militært uten godkjenning fra sikkerhetsrådet var som følgende: “Norge bør ikke sette seg på sidelinjen og se på at Assad regimet stadig utsetter sivilbefolkningen for kjemisk angrep”. Dette var det partiet Venstre som stilte seg bak. (Og for meg som ikke bestemmer meg for hvilket parti jeg skal stemme på før dagen før valget, så kan jeg si at Høyre, Sv og Ap har herved gjort seg mindre attraktiv, og Venstre mer.)

Det var for meg ikke en veldig fruktbar diskusjon. For meg så er det likevel sistnevnte argument som appellerer mest til meg. Dette fordi det forente nasjoners sikkerhetsråd er etter min mening grunnleggende dysfunksjonelt, hvis Russland som er kraftig involvert i konflikten, skal ha rett til veto. Forente nasjoner er på veldig mange måter og områder dysfunksjonelt. For eksempel er det en god del muslimske nasjoner som ignorerer artikkel 18 av den universelle menneskerettighetserklæringen på den måten at mennesker som ønsker å forlate den Islamske religion blir straffet med døden. Menneskerettighetserklæringen ble stemt 48 nasjoner for og 0 nasjoner imot i generalforsamlingen.

For å oppsummere så støtter jeg Barack Obamas syn i Syria konflikten. Nasjoner (eller individer) som snakker om folkeretten i denne sak, synes jeg fremstår som svært feige. Det store spørsmålet når det gjelder inngripen hva nøyaktig man skal gjøre militært hvis man handler. Det er lett å bli upopulær hvis den militære inngripen blir gjort slik at det blir store tap av menneskeliv. Før en eventuell inngripen bør det gis en siste frist til å møte opp på det diplomatiske forhandlingsbordet.

Innlegget viser hvordan jeg vurderer Syria konflikten per dags dato. Informer meg gjerne dersom du mener deg har tatt feil. Bildene er fra wikimedia commons.

fredag 30. august 2013

Når bloggeir blir bloggmentor

Min bror Brage kom med et utspill i dag og det lød omtrent slik: "Det er ingenting nytt på geirknappen i dag. Hmmm, kanskje jeg skal lage brageknappens blog." Jeg spurte han om han skulle bruke ordet knapp i selve bloggnavnet og det var han tydeligvis overbevist over.

Jeg fant ut at jeg ville hjelpe Brage med å starte opp bloggen, ettersom dette er en medie kunnskap som var helt nytt for han. Etter hvert som Brage logget seg inn på blogger med sitt passord, tok jeg litt over og skrev ned bloggnavnet brageknappen slik at registrering skulle gå fort.

Brage sa at han ville ha bilde av en brageknapp i tittelen. Jeg søkte opp på tastaturbilde i wikimedia commons, lastet ned og redigerte de i kolourpaint og gimp. Det var Brage som valgte tastaturknapp bildet, men jeg gjorde bilderedigeringen for han, ettersom jeg mistenkte at også gimp ville være ny mediekunnskap for Brage. Videre når vi skulle legge til bakgrunnsfarge for bloggen sa han først at ville ha en orange farge, men ombestemte seg så og sa at den heller skulle være lilla.

Vi avbrøt aktiviteten og tok oss så en liten løpetur på Ranheim sammen med Nils. Men da vi var ferdige og kom hjem, tok det ikke lang tid før Brage satt i gang med å skrive sitt første blogginnlegg. Jeg hjalp han også med å legge til bilde av seg selv og så også over skrivefeil. Egentlig vil jeg tolk denne: "=)" som skrivefeil, men Brage synes den er kos. Omtrent slik så det ut når han blogget.



Da han trykket på publiserknappen og sa seg ferdig, spurte jeg han om han visste hva han skulle gjøre hvis han nå skulle lage et til innlegg. "Ehhh, Nei", sa han, men dette fant han ut av fort. Mitt siste tips var:"ikke glem passordet. Jeg antar at bloggleser ønsker se resultat, og her er den: (Brageknappens blogg, link)

søndag 18. august 2013

Bloggeir utforsker Rissa

Lørdag kveld dro jeg, Kristian og Stine på en utforskningstur til Rissa. Vi tok ferge over fjorden fra Trondheim.  Vårt hovedmål var å se teaterstykket "den siste viking"


I nærområdet oppdaget jeg en liten viking hemmelighet. Kan Viking/Berseker -båtene ha vært de beste båtene i sin tid kanskje?


Jeg oppdaget også noen interessante ansikt.


Her scenen til teaterstykket.


Neste dag utforsket vi områdene rundt Rein Kloster.


Her er et bilde av meg og klosterruiner.


Vi fant et ganske interessant tre i området.


Vi avsluttet så turen og dro tilbake til Trondheim.

søndag 4. august 2013

Løpsgasellemannen

O, se hva som kommer i det fjerne. Er det en gnom? Et skogstroll? En maursluker?


Det er løpsgassellemannen.

Og med et helt utmerket løpsgassellesteg. Gassellemannen foretrekker flat bakke eller svak nedoverbakke fremfor oppoverbakker og han bærer på en såkalt mini gamer-belly.


Mens han fortsatt er varm stuper han i en liten dam.


Der avkjøles kroppen på en behagelig men effektivt måte.


Det var jeg som var initiativtaker til joggeturen, noe som er ganske sjeldent. Lever en liten smule opp til en ide jeg hadde i mai (link, bloggen). Det var jeg Kristian og Brage som var med på denne turen. Kristian tok de utmerkede bildene. Begrepet løpsgaselle oppsto 22. september 2012 da Nils var kreativ i kommentatorfeltet (link).

Jeg innser også at jeg burde utnytte solen mer hvis den skulle vise seg mer i august og september. Brage er langt fra like bleik som meg. Når det gjelder flere historier om løpskgassellemannen, tror jeg at jeg trygt kan si: Fortsettelse følger...


torsdag 1. august 2013

Bloggeirs nye laptopskjerm (compaq presario f500)

Ny skjerm

Min laptop er en compaq presario f500 og den er over 6 år gammel. På våren i år oppsto det en vertikal stipe på pc skjermen min. Senere oppsto det stadig flere og flere slike vertikale striper. Det falt meg så inn å tenke at det ikke går an å knote med en pc som ser slik ut. Første innfall var å rett og slett kjøpe en ny laptop. Spesifikasjonene på laptopen var slik at den snart er i ferd med å bli en 4 del av cpu kraften til en smartphone mobiltelefon. Altså at mobiltelefonene er kraftigere.



Min andre innfallsvinkel var å kjøpe en ny skjerm. Jeg søkte på ebay. Etter hvert viste det seg et veldig attraktivt alternativ å kjøpe brukt skjerm fra London, England for £17.49 GBP. Med en slik pris kommer jeg under 200 NOK og slipper derfor å beltale 25 % ekstra toll. Frakten var på £12,99 GBP og jeg mottok skjermen i løpet av en uke. Så var det bare å skru opp for å sette inn ny skjerm. På denne var det 8 skruer å skru opp og masse negledreging for å få opp plasten rundt skjermen. Bildet under viser den verste prikingsområdet og det viste seg å være mest effektivt å bruke skrujernet i kanten for å få opp.

Jeg hadde prøvd å skru opp skjermen en gang tidligere for å forsikre meg at det faktisk var selve skjermen som var problemet og ikke ledningstilkoblingene, i tillegg til å skjekke om baksiden lignet bildet på e-bay. Til selve skjermen var det to lednings tilganger som var nødvendig. En i toppen og en i bunnen.


Da jeg skrudde laptoppen sammen fant jeg det praktisk å droppe å skru inn alle skruene. Jeg droppet 3 av 4 skruer som skulle på plass før plastkanten og 3 av 8 skruer når jeg satt tilbake selve plastkanten.  Skjermen ble fin den og det ble som å ha en ny laptop med slik en skjerm.


Ideer for ny laptop


Jeg kan på forhånd advare at dette kan bli noe kryptisk for bloggleser. Jeg prøvde å sette meg inn i hva som er bra når det gjelder spesifikasjoner for ny laptop. Jeg har en forestilling om at amd cpu er bedre enn intel cpu, og skal man først ha amd cpu bør man også ha amd apu og gpu. Jeg hadde også en forestilling om at ssd er bedre altrenativ  enn harddisk. Dvd optisk enhet, usb 3 og hdmi bør være en selvfølge. Touch skjerm kunne vært stilig.

Det falt meg også inn å tenke at ikke er lurt å skaffe laptop  kun ut fra spesifikasjonene, men fysisk teste om touchpad er bra og solid konstruert og at tastaturknappene er gode. Festepunktet mellom skjermen og tastaturet bør ha vært grundig testet for massevis av åpne og lukke.

For meg er det også viktig å ha i bakhodet at hardware bør fungerer godt under åpen kilde kode operativsystem som eksempel bsd og linux. Nvidia har fått et litt dårlig rykte på seg etter at Linus Torvalds kommuniserte finger nummer 3 til Nvidia (youtube link). Jeg tar dette som et tegn på at jeg bør vurdere å boikotte nvidia selv om de egentlig er ganske gode.

Etter å ha hørt påstander om at lenovo putter spionvare i hardware for kinesiske styresmakter (link it-avisen), har jeg det i bakhode at drivere for hardware helst skulle vært åpen kildekode. Hvis jeg skulle legge til et fantasi tilleggskriterium så hadde det vært stilig om en laptop var merket med "har overlevd Brage i 1 år ut teknisk feil". Altså at den tåler en del.